Slovo

Slovo Zdroj: Marek Douša

VILIAM BUCHERT: Proboha! Zakažte už slova „tak určitě, určitě“

Tak určitě, určitě. Taky vám už z toho brní někdy hlava? Tak určitě, by zněla v současnosti obvyklá odpověď. Nedělní přenos z Velké pardubické ovládlo slovní spojení „tak určitě“ a slovíčko „určitě“ úplně. Na každou otázku moderátora přišla stejná odpověď.

Před časem si kdekdo dělal srandu ze sportovců (vynikají fotbalisté a hokejisté), kteří tak určitě, určitě používají určitě o hodně častěji, než ostatní části společnosti. Chvilku se i zdálo, že s tím budou bojovat, ale opak je pravdou. Věřte mi, určitě.

Na Velké pardubické ale „určitování“ přesáhlo únosnou míru. Zaznělo za několik hodin v přímém přenosu snad sto krát. Nebylo to už k vydržení. Tato slova, určitě, opakovali nejenom sportovci, ale i dostihoví experti i zástupce sponzorů. Jen moderátoři České televize se určitě drželi stranou.

Každá doba měla určitě svá slova, která se častěji používala. Ať už to byly nedávno slova sexy, cool a další. Nešlo by ale tak určitě, určitě, zakázat? Že určitě ano. Alespoň na chvilku, ať si odpočineme.

Jedním z nejpoužívanějších krásných českých slov, které vyklouzne mnoha lidem i zcela mimovolně, je vole. Pojďme se k němu vrátit v masovější podobě i při odpovědích na cokoli. Tak určitě…