Znovuzvolení Bohuslava Sobotky do čela ČSSD

Znovuzvolení Bohuslava Sobotky do čela ČSSD Zdroj: Stanislav Krupař

VILIAM BUCHERT: Vláda ČSSD s podporou komunistů se blíží. Sobotka si hraje s ohněm

Přestože předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka není prototypem opravdového vůdce, alespoň na rozdíl od ostatních říká před volbami některé věci na rovinu. I když mnohé to nepotěší. Sobotka v rozhovoru pro server iDnes.cz přiznal, že logicky by mohla po volbách vzniknout jeho socialistická vláda s podporou KSČM a že na sliby ČSSD bude muset najít až 40 miliard korun.

Pokud ČSSD s nějakým slušným náskokem vyhraje volby, měla by sestavovat po předčasných volbách novou vládu. Na rozdíl od let minulých, v současnosti už otevřeně hovoří o tom, že ideální by pro ni byl kabinet jednobarevný, který by podpořila komunistická strana. Sobotka vidí v programech těchto levých stran největší programový průnik. Samozřejmě ho k takovým úvahám vede i určitý kalkul.

Bohuslav Sobotka se nemusí s prezidentem Milošem Zemanem, a proto by nechtěl vládu, na které by se podíleli Zemanovci, pokud by se dostali do sněmovny. Zeman by zase raději viděl na postu premiéra místopředsedu ČSSD Michala Haška, s kterým by se lehce domluvil i na případné účasti Zemanovců. O tom ale rozhodnou až konečné výsledky voleb.

Předseda socialistů by se raději opřel o komunisty i z toho důvodu, že ví, co může od KSČM čekat. Přitom požadavky komunistů by jistě nebyly malé, pokud by vládu podporovali. Naopak nikdo dnes netuší, jak se budou chovat ve sněmovně nové strany – například ANO Andreje Babiše či Úsvit Tomia Okamury. Devastační příklad Věcí veřejných na českou politickou scénu z minulého volebního období je totiž velmi varovný. Zda se podobně nebude situace vyvíjet u Babiše a Okamury, nevíme.

Na druhou stranu zůstali komunisté nereformovaným, v některých směrech extrémním subjektem, který může zemi výrazně uškodit, pokud se bude podílet na podpoře vlády. I Bohuslav Sobotka si tak hraje s ohněm, který ho může nečekaně spálit.