Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Další zásadní zvrat v kauze Nagyová: obvinění tajné služby jde do ztracena

Prezident Miloš Zeman, olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan i policie slibovali v kauze Nagyová, po které padla vláda Petra Nečase, další „senzace a odhalení“. Opak je ale pravdou. Po čtyřech měsících nevidíme žádné výsledky ve stíhání kmotrů, kvůli kterým aféra vypukla, exposlanci ODS už stíháni nejsou a bortí se i konstrukce o zneužití vojenské tajné služby.

Obviněný šéf Vojenského zpravodajství generál Milan Kovanda v dnešním rozsáhlém rozhovoru pro deník Právo vysvětluje, že na rozdíl od prvotních informací se k ničemu nepřiznal (tvrdilo se, že jako jediný), že svoje pochybení neuznává a že postup jeho samotného i jeho podřízených nebyl neobvyklý. Konstrukce Ivo Ištvana a vyšetřovatelů tak opět narazila. Už předtím soudy pustily kvůli imunitě zadržené exposlance ODS z vězení, kteří čelili obvinění kvůli takzvanému rozdávání trafik.

Přitom podobně jako Milan Kovanda vypovídal při výsleších i jeho předchůdce ve funkci, generál Ondrej Páleník. Podle všech zpravodajců vojenská tajná služba postupovala podle toho, co bylo od ní ze strany politiků požadováno a ona jen plnila příkazy a žádosti pocházející z okolí premiéra, což je považováno za běžné. Podle expertů i obhájců obviněných se trestné činy v případě vojenských zpravodajců vůbec nestaly. Je zřejmé, že nic jiného tvrdit ani nebudou, ale vyšetřování skutečně ukazuje, že to, s čím zástupce Ištvan vyrukoval na začátku kauzy, má zjevné trhliny.

Nic podstatného nebylo veřejnosti sděleno ani v případě vyšetřování kmotrů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Kvůli nim měl ale celý skandál vypuknout.

Zásadní otázkou tedy dnes je, co se stane s Ivo Ištvanem a ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou, když se podstatná obvinění v kauze Nagyová zhroutí. Jejich akce vedla k politické popravě a osobní dehonestaci mnoha lidí, pokud ale vyšetřování a soudy nedospějí k jasným stanoviskům a „postižení“ nepůjdou do vězení, zodpovědnost musí převzít ti, co celou aféru odstartovali.

Při pohledu na rychlost, s jakou postupovaly švýcarské orgány v kauze Mostecké uhelné, přitom opět zaráží liknavost a nepřipravenost českých institucí. Dalším příkladem je například kauza bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové kolem údajně předražených letadel Casa. Parkanová byla také politicky zlikvidována a v červenci vydána Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání. Ovšem jednalo se o červenec minulého roku. Po roce a půl neznáme výsledky. Kde jsou? Existuje proto obava, že podobné to bude i v případě Nagyová.