Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Zemana nakonec překvapivě zastaví jeho vlastní Zemanovci

Miloše Zemana nakonec vypnou „od přístrojů“ jeho vlastní lidé, Strana práv občanů Zemanovci. Důvod může být až překvapivě jednoduchý – nedostanou se po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny a zbytek levice půjde vlastní cestou. K částečné eliminaci rozjetého prezidenta mohou přispět již brzy i další faktory.

Zemanovci v předvolební kampani vsadili na část vlády Jiřího Rusnoka, ale výkony kandidujících ministrů jsou zatím hodně nepřesvědčivé. Strana se tak pohybuje na hraně zvolitelnosti a proti všem předpokladům nenabírá na levici žádné nové hlasy. Ostatně tato část politického spektra je dostatečně zaplněna ČSSD a KSČM.

Další mocenskou oporu ztratí prezident někdy počátkem příštího roku až se Jiří Rusnok a jeho sestava odeberou do politické historie. Miloš Zeman začne mít větší problémy s prosazováním svých nápadů zejména ve chvíli, kdy by se do premiérského křesla posadil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který není spojencem hlavy státu. Pomoci může Zemanovi jedině Michal Hašek, ale pokud by byl premiérem on, sociální demokracie riskuje rozkol a trvalé spory, které si teď nemůže dovolit.

Za pár týdnů může být pro Zemanovce překvapením i to, že v přímém rozporu s tím, co tvrdí na svých předvolebních billboardech, se jim nepodařilo ani „zastavit Kalouska“.

Osud Strany práv občanů Zemanovci samozřejmě nezmění zásadní skutečnost, že Miloš Zeman, který byl na Pražský hrad vynesen občany v přímé volbě, tam i zůstane, ale jedna z opor prezidentových netradičních nápadů může být brzy oslabena. A po počátečním náporu začne oslabovat i prezident.