ČESKÁ TELEVIZE

ČESKÁ TELEVIZE Zdroj: reprofoto Česká televize

VILIAM BUCHERT: Nezájem a nuda k nevydržení. To jsou předvolební diskuse v České televizi

Česká televize se nás rozhodla několik týdnů trápit. A činí tak dokonce za naše koncesionářské poplatky. Tím trápením jsou předvolební besedy s krajskými lídry jednotlivých stran. Něco, co v této podobně nemělo spatřit světlo televizního světa.

Problém diskusí není ani tak problémem moderátorů, kteří je uvádějí, tedy Jakuba Železného a Daniely Písařovicové, ale pojetí celého formátu. Sledovat postupně 14 předvolebních debat ze všech českých a moravských regionů se v podstatě nedá vydržet. Je to celkem 28 hodin často nezajímavého povídání, u kterého se představí až 112 krajských lídrů (vždy je přítomno osm různých stran). Za tu dobu si může každý deset krát nastudovat programy rozhodujících stran.

 

K tomu, aby si člověk vybral a rozhodl se jak koncem října v předčasných volbách hlasovat, neslouží krajské předvolební diskuse na ČT24 vůbec. Někteří lídři totiž neumí zásadní věci jasně formulovat, často dokonce neznají problémy, o kterých se hovoří, jen papouškují to, co jim ve stranické centrále doporučili. Navíc naprostá většina lidí volí takzvaně stranicky a jsou již rozhodnuti. Pokud ne, tak dají skoro vždy na to, co sdělí celostátní vůdce, té které strany, nebo je přitáhne nějaká silná osobnost.

Česká televize bude jistě tvrdit, že právě podobnými diskusemi plní svoji veřejnoprávní roli. Neplní tím ale nic, protože odpověď od diváků je zatím jasná – pořad sleduje málo lidí, jen kolem sto tisíc. Přitom voličů je v zemi 8,5 milionů. Takže zájem vskutku minimální.