Klaus Bobošíková

Klaus Bobošíková Zdroj: profimedia,cz

VILIAM BUCHERT: S Bobošíkovou v náručí aneb Klausovo velmi pozdní odpoledne

Exprezident Václav Klaus se po celou dobu své politické kariéry vyznačoval opatrností v podpoře jiných politických subjektů. Důsledně podporoval jen sám sebe. Až teď dal požehnání obskurnímu spojení různých skupinek a jednotlivců, které si říká Hlavu vzhůru. V podstatě jde ale jen o další předvolební projekt Jany Bobošíkové. Vysvětlení, proč to Klaus udělal, není pořád jasné, protože mu to nic dobrého nepřinese.

Pokud tím chtěl připoutat větší pozornost k své nové knize, v níž navrhuje vystoupení z Evropské unie, tak bylo objetí s Bobošíkovou zcela zbytečné. Příznivci bývalého prezidenta mu i tak budou pořád viset na rtech, jeho odpůrci (a ti dnes jednoznačně převažují) se o to, co napsal, zajímat moc nebudou.

Spojení s Hlavou vzhůru je pro Klause svým způsobem i poněkud nebezpečné, protože jeho volební neúspěch se dá očekávat a on tak pod ním bude podepsaný. Navíc někteří kandidáti za toto seskupení nejsou důvěryhodní a ani Václav Klaus nedokáže vysvětlit, proč by jim někdo měl dát hlas. Jen proto, že jsou také kritičtí k EU?

Důležité je i to, že Klaus léta vyzýval občany, že mají jít volit, ať je situace jakákoli. Sám tak pravidelně činil. Jenže v rozhovoru pro MF Dnes před několika dny tvrdil, že volby ho nezajímají, že nemají žádné podstatné téma. Co tak najednou? V překladu: žádné téma jsem nemohl nastolit já, tak je to nezajímavé. Václav Klaus je vedle Miloše Zemana a

Václava Havla nejvýznamnější postavou na české politické scéně od listopadové revoluce, ale v závěru své politickou kariéry ztratil soudnost. Po volbách bude mít na rozdíl od jména hnutí, které podpořil, hlavu dolu.