Robert Šlachta a jeho lidé se reálně nikomu nezpovídají

Robert Šlachta a jeho lidé se reálně nikomu nezpovídají Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Šlachtu zajímá, jakou docházku měli poslanci. Co je mu po tom?

Detektivům ÚOOZ pomáhají při vyšetřování kauzy Nagyová informace, které jim poslanci původně odmítli dát. Poskytli je poté, co je ředitel ÚOOZ Robert Šlachta ostrým dopisem varoval, aby se nesnažili požadované dokumenty zničit.

“Skartace, případně jiné znehodnocení materiálů, které požadujeme v souladu se zákonem, by mohlo být chápáno jako maření vyšetřování,” hrozí Šlachta. Informace pak dostal.

Jde o záznamy o docházce, pohybu a návštěvách sedmi bývalých poslanců ODS na půdě Sněmovny. Jde o záznamy týkající se Petra Tluchoře, Marka Šnajdra, Ivana Fuksy, Petra Nečase, Radima Fialy, Jana Floriána a Tomáše Úlehly. Tyto informace prý pomohly Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zmapovat, jak a kde se odehrávaly údajné korupční schůzky poslanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra.

ÚOOZ chtěl kamerové záznamy z budovy a údaje o pohybu poslanců již v červenci. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová policii tehdy nevyhověla. „Došlo by k nepřípustnému zásahu moci výkonné do moci zákonodárné, odpověděla Sněmovna.

V srpnu zaslal Šlachta klubu ODS novou žádost o zápisy ze schůzí a záznamy o docházce zmíněných sedmi poslanců. Objevilo se podezření, že někteří poslanci by chtěli požadované dokumenty skartovat. Šlachta pak poslal poslancům dopis a Sněmovna mu vyšla vstříc. “Kdyby policie postupovala kompetentně dřív a vymezila, o jaké osoby se jedná, tak takové informace mohla mít. Teď žádost zúžili na konkrétní osoby a tyto informace dostanou, řekla Němcová.

Hranice slídění

Celá věc je dost nepochopitelná. Co je nějakému Šlachtovi po tom, jak se kdo pohybuje po území Sněmovny. Celé vyšetřování takzvaných trafik je od samého počátku dost absurdní. Můžeme si myslet své o tom, jestli je morální, aby někdo vyměnil poslanecký mandát za nějakou jinou funkci. Nicméně i kdyby to tak bylo, což nikdo zatím neprokázal, byl by to prostě běžný politický kšeft, jeden z těch, které se v minulosti dělaly a dělat budou, protože na směnném obchodování je prostě politika založená.

Je divné, že když policie vymezí, koho se údaje týkají, tak to "zasahování moci výkonné do moci zákonodárné” není. Takže až to policie příště vymezí a jmenuje sto poslanců, bude tohle slídění v pořádku?

Pořád ještě čekáme na ta úžasná odhalení, jaká jsou avizována vyšetřovateli již od léta. Zatím kde nic tu nic. Teď se možná dozvíme, kolik času kdo trávil ve sněmovním bufetu a demokracie bude nejspíš konečně zachráněna. Ať si policie dělá svou práci, ale neleze lidem do soukromí víc, než je třeba.