Rakousko volby

Rakousko volby Zdroj: ČTK

VOJTĚCH VARYŠ: Volby v Rakousku: Bude z velké koalice malá?

Rakousko v neděli vybíralo nové poslance. První předběžné výsledky potvrzují slábnoucí sílu velké koalice a slibují hned dvěma novým stranám vstup do parlamentu. Úspěch populistického podnikatele Franka Stronacha, jenž je nápadně podobný našemu Andreji Babišovi, není nikterak razantní: zřejmě nepřekročí ani šest procent a čeká ho pobyt v opozici. Zato posiluje krajní pravice.

Od roku 1945 vládne v Rakouskou velká koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) - až na pár nepodstatných výjimek, z nichž většinu tvoří sólo vláda jedné z těchto dvou stran. Časy, kdy obě strany dohromady mívaly přes 90% hlasů, jsou ovšem nenávratně pryč. Vypadá to, že velká koalice bude mít v Národní radě jen těsnou většinu jednoho či několika málo hlasů.

Předvolební diskuse jsou v Rakousku legrační: jako hlavní soupeři proti sobě stojí spojenci; proto letos v televizi říkal kancléř Werner Faymann „nechte mi Michaela jako vicekancléře“. Jeho vyzyvatel, šéf lidovců a ministr zahraničí Michael Spindelegger, by mohl být kancléřem sám, pokud by se odhodlal k obnovení spolupráce krajně pravicovými Svobodomyslnými, u nás tradičně známými jako Svobodní (FPÖ).

Předběžné výsledky předpovídají vítězství sociálním demokratům s 27% hlasů, na lidovce čeká asi 24% a třetí jsou Svobodní pod vedením Hanse Christiana Stracheho s 21%. Velká očekávání nesplnili Zelení, kteří víceméně zůstávají na svém (12%). V parlamentu zasednou dvě nová uskupení: necelých 6% hlasů tam vyšle Team Stronach, podnikatelský projekt kanadsko- rakouského 81letého miliardáře Franka Stronacha, který měl poslance už v minulém období: díky nákupům v klubech jiných stran. Stronach kromě peněz, jež nelenil dát na nákup známých tváří a bombastickou kampaň, přišel s tradiční kritikou korupce, zkažeností politiků a přístupem „budu řídit stát jako firmu“. Jak vidno, zas tolik rakouských voličů neoslovil.

Černým koněm voleb je tak nová liberální strana NEOS (Nové Rakousko), kandidující jako metamorfóza kdysi úspěšného Liberálního fóra, které vzniklo počátkem 90.let odštěpením od Svobodných. Z parlamentu vypadlo Liberální fórum už před čtrnácti lety, NEOS s jeho podporou vznikl teprve loni a v průzkumech veřejného mínění se začal objevovat až letos v létě. Průběžné výsledky připisují kandidátce vedené Matthiasem Strolzem kolem pěti procent hlasů (hranice pro vstup do parlamentu je v Rakousku pouze 4%).

Naopak v parlamentu zřejmě končí Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), klub pohrobků legendárního krajněpravicového lídra Jörga Haidera, který minule uskupení dovedl k jedenáctiprocentnímu úspěchu a bezprostředně po volbách zemřel při autonehodě. I BZÖ vzniklo odtržením od Svobodných, kterým Haider předsedal od poloviny osmdesátých let a v roce 2000 je dovedl do vlády. Letos BZÖ zřejmě skončí těsně pod čtyřmi procenty a jejich parlamentní kariéra se uzavře, Svobodní by se naopak mohli vrátit do vlády. Spekuluje se také o možné koalici ÖVP se Zelenými – v obou případech by šéf lidovců Spindelegger potřeboval ještě třetího koaličního partnera, logicky se nabízí NEOS. Nicméně pokračování stávající velké koalice se stále jeví jako nejpravděpodobnější. Vše ukáží následující týdny: v Rakousku je zvykem o nové vládě vyjednávat klidně tři měsíce.