Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: EPA

MIROSLAV CVRČEK: Estonec Berlusconi aneb jak získat imunitu v Evropské unii

Italský expremiér Silvio Berlusconi byl ve své zemi odsouzen za daňové úniky. Tento trest v sobě nese i zákaz vykonávání veřejných funkcí na pět let v Itálii. Ano, jen tam. Podle italských médií prý proto zvažuje možnost kandidovat v jiné zemi do Evropského parlamentu. Tou zemí má být Estonsko.

Imunitní výbor italského Senátu před několika dny doporučil odebrat mandát Silviu Berlusconimu. Pokud toto doporučení v říjnu Senát potvrdí, bývalý několikanásobný premiér bude konečně odstřižen od italské politiky, o což se po mnoha jeho skandálech řada lidí snažila. Jenže nemusí to znamenat Berlusconiho definitivní konec.

„Samec“ Berlusconi byl sice odsouzen na čtyři roky do žaláře, ale tři roky se mažou díky amnestii z roku 2006. S přihlédnutím k jeho věku si může rok odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací. Pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí nařídil přezkoumat Nejvyšší soud a počítá se se snížením na jeden rok až tři léta.

Berlusconiho situace není tak zlá, navíc drží současnou, kompromisní italskou vládu. Pět ministrů z jeho strany Lid svobody už mimochodem pohrozilo demisí, pokud by jejich guru přišel o senátorský mandát. Může jít ovšem jen o hru, protože se spíš dá čekat, že strana by s vyvoláním voleb čekala, až Berlusconimu skončí trest.

Ačkoliv sám expremiér v italské televizi pak Italům slíbil, že s nimi zůstane navždy, navždy po jejich boku, podle listu Il Messaggero členové strany mluví o možnosti, jak Berlusconiho dostat do Evropského parlamentu, kam skutečně bývalý premiér kandidovat chtěl. Jedinou variantou je kandidatura v jiné zemi.

Tou zemí má být Estonsko, kde se usídlil Berlusconiho přítel, podnikatel Ernesto Preatoni, jenž by pro politika mohl hravě vytvořit dostatečnou základnu pro kampaň. Ten to ovšem popřel. Každopádně Berlusconi by podle estonského serveru Postimees.ee musel splnit tři podmínky. V Estonsku nesmějí kandidovat lidé, kteří sedí ve vězení. Ovšem Berlusconi bude mít domácí vězení. Dále nesmějí kandidovat lidé, jimž v jejich domovské zemi bylo odebráno právo volit. Berlusconimu bylo jen odebráno právo být volen. Poslední podmínka je trvalý pobyt na území Estonska. To nakonec může být pro italského politika největší problém. Ačkoliv se to všechno zdá jako šílená spekulace a pravděpodobnost uskutečnění se blíží nule, pravidla Evropského parlamentu takový postup nezakazují. Navíc Berlusconi by nebyl prvním z Italů, kdo by kandidoval v baltské zemi. V roce 2009 italský novinář Giulietto Chiesa kandidoval do Europarlamentu v Lotyšsku za levicovou stranu zastupující zájmy ruské menšiny. Neuspěl.

Chiesa ovšem není Berlusconi. Ten si zatím vždycky našel cestičku, jak se vrátit na politické výsluní. Teď ukazuje zajímavou cestu, jak získat imunitu. Navíc by na tom nemělo být nic divného – jsou to volby celoevropské, zvolení zasednou v Evropském parlamentu, ať už jsou jakékoliv národnosti, a tam se přece hledí na zájmy EU jako celku. Nebo ne?

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru