Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

PAVEL ŠAFR: Návod, jak zničit novinářskou čest

V pondělí vyšel průzkum volebních preferencí agentury STEM. U této agentury, na rozdíl od některých jiných firem, které šetří veřejné mínění, znalci poměrů předpokládají věrohodnost.

Když má třeba hnutí ANO Andreje Babiše u jiné společnosti vítězoslavných 12 procent a u STEM něco málo přes pět procent, je téměř jisté, že jeden z těch průzkumů je cinknutý. A vy si, milí čtenáři, snadno dosadíte, který to je.

Poslední výzkum STEM tedy ukázal, že favoritem voleb je stále ČSSD (22 procent) a že obě strany pravice mají pod deset procent. U všech tří tradičních stran výzkumníci ze STEM zaznamenali mírný pokles proti předchozímu šetření. Pětiprocentní ANO má v tabulce poznámku „dříve bez dat“, takže nelze říci, zda aktuálně stoupá. Tedy zda posiluje, či oslabuje. Při uváděné statistické chybě tři procenta pak nelze s jistotou říci ani to, že se ANO dostane do sněmovny.

Nu a co se s tím průzkumem hned nestalo? Zpravodajský server Andreje Babiše iDNES přinesl v pondělí v poledne hlavní zprávu s tímto titulkem:

Pravice i ČSSD ztrácí dech, Babišovo ANO posiluje, ­ukázal výzkum.

Pod tímto titulkem je dále sice celkem seriózní zpráva o průzkumu STEM, která má však tu zvláštní vadu, že odporuje významu titulku. Velká část lidí ovšem nečte celé zprávy. Pročítáme často jen titulky. A tak nám titulek dává tu hlavní informaci. A ta zní: ANO posiluje.

Ono totiž ANO Andreje Babiše neposiluje v MF DNES a na stránkách iDNES zdaleka poprvé. Podle těchto redakcí posílilo ANO nedávno třeba o sympatizanta Jaromíra Jágra. A byla to sláva. Skutečnost, že Jágr na svém Facebooku dementoval, že by byl Babišovým sympatizantem, tu pak dostaneme spíše v cudné verzi.

Andrej Babiš je nejnebezpečnější úkaz české politiky za celou dobu polistopadového vývoje. Mnohem nebezpečnější než komunistická strana či všelijací praštění extremisté. I Věci veřejné jsou jen slabým odvarem. Andrej Babiš je tady prvním člověkem, jenž si za své peníze pořídil politickou stranu a následně si koupil dva hlavní české politické deníky, aby se mu nepletly do cesty. Tím poškodil jak férovou politickou soutěž, tak tím cynicky pošlapal i základní étos novinářské práce, tedy veřejnou kontrolu politické moci. Babiš demontuje základní stavební kameny demokratické společnosti přímo před našima očima. Jestliže při tom říká, že chce stát řídit jako firmu, tak to sedí. Ve firmě totiž není žádná demokracie. A on ani žádnou nechce.

Andrej Babiš je člověk zvláštního ražení. Ve svém životopisu tvrdí, že tu byly před Listopadem dvě různé StB a on že pracoval pro tu hodnou, nikoli pro tu zlou. Asi i ta komunistická strana, v níž působil, byla hodná. Je to prostě mistr amorálního překrucování skutečnosti.

Opravdu bych nechtěl hrát smutnou roli Babišova novináře.  Všichni víme, že to znamená ocitnout se v pasti. A lidé z MF DNES i Lidových novin to sami často přiznávají. Řekněme ale rovnou, že jen malá část z postižených si vyložila tuto svoji roli tak, že musí Babišovi aktivně sloužit. O to jsou bohužel více vidět.

Co by se jim stalo, kdyby k uvedené zprávě STEM dali titulek, jenž by odpovídal podstatě informace? Co by se jim stalo, kdyby tu neověřenou zprávu o Jágrovi prostě netiskli? Proč musí jaksi předčasně a s větší vervou, než je nutné, lézt tak hluboko tam, kde to páchne mrvou?



Milí kolegové novináři, váš pán chce jistě naši zemi oplodnit, ale ještě předtím ji musí řádně pohnojit. Vybudoval k tomu hned dvě firmy: Agrofert a ANOfert. Slovní základ „fert“ totiž odkazuje jak na plodnost, tak i na živočišné hnojivo.

A tak někteří z vás získáváte novou odbornost: Oplodňování země novými politickými postupy. A obsluha hnojiva.