Paroubek Bursík

Paroubek Bursík Zdroj: profimedia.cz

VOJTĚCH VARYŠ: Normální je nekandidovat

Rozmáhá se nám tu před volbami taková pěkná nová móda: oznamovat, že ve volbách nebudu kandidovat. Zhusta u těch, které by stejnak nikdo nevolil. Že by českou politiku zachvátila nečekaná vlna sebereflexe? Kdepak, spíš vypočítavost a zbabělství.

V jedné hře Oscara Wilda se potkají dva angličtí přátelé na italském pobřeží a v prosluněném odpolední říká jeden druhému „A nejsou u vás teďka volby?“. Přítel mu odvětí udivenou otázkou: „Copak kandiduji?“

Masivní odpor vůči politice, protkaný českým obyvatelstvem napříč vrstvami a přesvědčeními, zjevně zachvátil i ty, pro něž je politické angažmá úkolem a každodenní m chlebem: v české politice se už nechtějí angažovat ani samotní politici.

Hned dvě bývalé vládní strany se rozhodly, že budou kandidovat jako celek. Věci veřejné a jejich derivát LIDEM sice vyšlou jednotlivce na různé kandidátky snad podobně zapomenutelných uskupení, samy si však s provařenou značkou pro porážku nepůjdou. To je na jednu stranu racionální, na druhou projevem určitého pohrdání. To taková Unie svobody si v roce 2006 účet od voličů za vládní působení nechala vystavit: právem obdrželi 0,3%.

Kandidovat nebude ani expremiér Jiří Paroubek, který si přitom k tomuto účelu dva roky budoval stranu. Prý aby se neztrapnil příliš slabým výsledkem. Kandidovat nebude dokonce ani Martin Bursík, třebaže kvůli tomu dramaticky těsně před volbami opustil Stranu zelených a založil si partaj novou. Člověk by řekl, že smyslem zakládání politických stran je následně s nimi jít do voleb, ale zjevně je atraktivnější zůstávat mimo politiku.

O mandát se nebudou ucházet ani mnozí další, třeba exministr a stále místopředseda ODS Tomáš Chalupa, kterého – na rozdíl od některých zemanovců – zjevně ani moc nemrzí, že se na kandidátku, kterou čeká rána do zubů, nedostal. Své jméno z volební listiny stáhl i dlouholetý poslanec Jan Vidím a někteří se pro jistotu nechali rovnou napsat na nevolitelné místo. Možná by se předčasné volby měly odložit. Do poslanecké sněmovny se totiž zjevně nikomu nechce.