Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Stanislav Krupař

JAN JANDOUREK: Miloši Zemane, už nelžete. Je to nudné a urážející

Prezident Miloš Zeman mluví, kudy chodí. Měl by si ale trochu hlídat, co říká. Jinak se nám do toho trochu zamotá.

V březnu v Ostravě Miloš Zeman socialistům sdělil: „Jako prezident jsem povinen být nadstranický. Jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách.“

Velký jásot. Za devět dní zase řekl: „Jediné, co vám mohu slíbit jako nadstranický prezident, který je ale současně občanem této země, je, že ve volbách tento občan odevzdá svůj hlas SPOZ.“

Takže nadstranickost, až srdce jásá. Jasně že chce likvidaci Bohuslava Sobotky a udělat z ČSSD svůj mocenský nástroj. Co jiného.

Člověk by musel být, jak to jemně říci, alternativně inteligentní, aby neviděl, že Zemanovým cílem je posílit SPOZ a rozdělit ČSSD a pak si po volbách hezky prezidentsky vládnout a pomstít se někdejším rivalům. Ještě je potřeba něco slíbit komunistům, ale ono už se něco najde. Trafičku pro Vladimíra Remka už máme, ale vždycky se dá někdo odněkud vyhodit, aby se místečko uvolnilo. Nějaká ta ambasádička nebo náměstkování a firmička se státní účastí, to je hned.

Pošta pro tebe

Poslední půvabnost nám „spozzemanovci“ a Zeman dodali se svými billboardy, kde jest hlava státu na korespondenčním lístku a tváří se, že volí zemanovce, ale pak jeho mluvčí tvrdí, že nevolí. Že je to jen taková náhoda, když je prezident na koresponďáku, ale fakt s tím nemá nic společného. Urážet zdravý rozum by mělo mít nějakou míru, tohle je už přece jen moc.

Zeman je volební lídr své strany, nic jiného. Že jeho myšlení začíná upadat, ještě nemusí znamenat, že už to nemyslí ani nám, průměrně inteligentním občanům. Zeman rád používal citát, že je možné vodit všechny lidi za nos chvíli, některé pořád, ale ne všechny na věky. Jenže právě o to se nyní bývalý premiér a lesní mudrc pokouší. Jenže nás je víc, takže si to docela dobře uhlídáme.

Člověk nemusí mít prorocký dar, aby viděl, co bude. Po volbách může nastoupit menšinová vláda ČSSD. Premiérovat ji bude Hašek, nebo Sobotka. Pak se chvilku počká. Kdyby kluci z Lidového domu zlobili, vymyslí se nějaká nová opoziční smlouva. Zeman pokračuje ve svém buranském urážení. Nejen novinářů, ale i normálně myslících lidí. Řekl třeba: „Vy jste v životě neposílal dopis, pane redaktore? Takže prosím, abyste si nepletl podobiznu s poštovní známkou. To je totéž, a nechci nikoho urazit, jako kdybych v případě strany lidové prohlásil, že billboard se slunečnicí je reklama na rostlinný olej,“ pravil.

Pane prezidente, to je přece tak jednoduché. Tak SPOZ používání svého portrétu zatrhněte. Nebo to nechte být a přiznejte se, že jste jejich volební lídr. Ale hlavně už nelžete, za co nás máte?