Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Facebook Zdeňka Škromacha

MIROSLAV CVRČEK: Škromachův axiom

Základy ekonomie se hroutí, učebnice zřejmě bude muset přepisovat i logika. Nadto se pravděpodobně pozmění i význam některých slov. Může za to výrok sociálního demokrata Zdeňka Škromacha na Facebooku.

„Tržní hodnotu práce určuje vláda nastavením minimální mzdy,“ napsal exministr práce a sociálních věcí k tomu, že chce ČSSD zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc korun z nedávno zvýšených 8500.

Ekonomie tedy zřejmě dlouhé desítky let stavěla na zcela mylných předpokladech. Domnívala se totiž, že když se cena čehokoliv uměle zvýší nad cenu, kterou jinak určí střet poptávky a nabídky, pak se těm, kdo nabízejí, zdá cena úžasná a nabízejí víc, zatímco těm, kteří poptávají, se cena zdá moc vysoká a poptávají méně. Stejně tak u pracovní síly – cena práce vyšší, než na kolik si ji cení zaměstnavatel, způsobuje sice zvýšený zájem o práci z pohledu pracovníků, odrazuje ale od zaměstnávání zaměstnavatele, takže počet lidí bez práce klesá a roste počet lidí pracujících načerno.

Škromach tuto konstrukci nyní zbořil a odhalil viníka skeptických řečí o minimální mzdě. „Jejím zvýšením nikdy nezaniklo jediné pracovní místo. Tato kalouskovská rétorika je pěkný humus,“ píše Škromach.

Ponechme teď stranou to, že tato stará „rétorika“ je podstatně staršího data než narození exministra Kalouska. Protože Škromach pro své tvrzení nemá důkazy, znamená to, že jeho výrok je axiomem, tedy jde o tvrzení, jak praví Wikipedie, jež se předem pokládá za platné, a tudíž se nedokazuje.

Kritikům Škromach vzkázal následující: „Nejraději byste byli, kdyby lidé dělali za pozdrav Pán Bůh!“ a „Nezaniknou. Práce má své minimální náklady. A buď na ně máte, nebo to neumíte. O ceně elektřiny nebo plynu či vody taky nesmlouváte.“

Škromach ovšem nevychází z ekonomie či reálného života, kde se stanovuje cena práce na trhu. Škromachovi tenhle život už po těch letech trochu uniká. Při svých Hovorech od bazénku vychází ze života, kde si plat určuje politik a kde tržní ceny určují úředníci, kteří o nás vědí všechno nejlíp. A termín „cena“ kamuflují pod termín „hodnota“.

Ale zpět ke Škromachovu výroku. Pokud by se stalo, že ekonomie a logika neustoupí od svých původních základů, pak Škromachovo tvrzení nezíská žádný smysl. Jinými slovy: bude nesmyslné.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru