Prase

Prase Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Volby budou, korýtka taky budou, jen k nim včas doběhnout

Je to skvělé mít dvě slepé uličky, které k ničemu nepovedou. V tomto případě jsou tím předčasné volby. Udělat se nejspíš musí, ale nic dobrého z nich nevzejde.

Trvalo to jen tři hodiny. Pak poslanci odhlasovali rozpuštění své matky živitelky - Poslanecké sněmovny. Pro bylo 140 poslanců, sedm proti. ODS na protest odešla ze sálu. Rozpuštění podpořila ČSSD, TOP 09, komunisté a Věci veřejné. Pro byl i poslanec méně významné strany LEV 21 Jiří Paroubek.

Prezident Zeman už potvrdil, že volby vyhlásí na dny 25. a 26. října.

Jestli lidé půjdou hojně volit zrovna v tyto dny, když by se jim díky státnímu svátku povedlo dát si ještě prodloužený víkend, je otázka. Prodloužené víkendy nejspíš neprospívají sociální demokracii, protože jejich voliči mohou dát přednost chatám a chalupám. Na druhou stranu je nespokojenost s posledními léty vládnutí tak velká, že se lidé mohou zachovat všelijak a žádné politologické odhady nemusí dopadnout.

Záliba v defenestracích

Lidé si v posledních letech zvykli v různých debatách volat po defenestracích a naházení politiků do Vltavy, aniž si nějak povšimli, že to byli politici, které sem nikdo nepřijel dosadit na tancích, ani Rusové, ani Američané. Že voliči dokonce mohli využít poněkud sporné výsady, že mohou preferenčními hlasy posunout někoho zezadu kandidátky dopředu. Zní to demokraticky, jen to ale znamená, že pak se poslancem stal člověk, který měl na své straně pět procent hlasů a ne devadesát pět procent hlasů, těch lidí, kteří kandidátky neupravovali.

Protože k tomu lidé přistupovali stejně hazardérsky jako při připitomělých výrocích o defenestracích a kroužkovali mechanicky odspoda, tak se pak divili, že na spodu mohla být i spodina. Politika chce přece jen od voliče aspoň trochu námahy, protože jinak to celé nemá smysl.

Tanec na vlastním hrobě

Dalším hitem byly hlasy pro Věci veřejné. Když se dnes Kateřina Klasnová omlouvá za to, že její strana dostala do politiky některé lidi, lze na to jen říci, že má vzácnou pravdu, ale že by s výčtem mohla začít u dnešního šéfa strany a svého manžela Víta Bárty, který podnikatelské praktiky z kruhů bezpečnostní agentury chtěl přenést i do politiky, což se sice nepovedlo, ale na katastrofu to stálo. A Radek John? Nekomentujme. Pán z televize, to se lidem líbí. Tak tedy měli, co se jim líbí. Ale co už komu záleží na minulých volbách. Plyne z nich jediné poučení, že v politice nejsou mesiášové. Pokud se lidé upnou k takzvaným novým stranám, měli by si možná uvědomit, že strany mohou být sice nové, ale co je to platné, když je tvoří staří dobří známí. Popřípadě existence neznámé, ale jen proto neznámé, že se o ně nikdo zatím moc nezajímal. Kdo má přinést po volbách kýženou změnu? Oslabený Bohuslav Sobotka, za kterým se plíží přítel Hašek jako bratrovrah Boleslav za svatým Václavem? Sociální demokracie úspěšně rozštěpená Zemanem? SPOZ – zemanovci, tedy všelijací šloufovci, zbytkovci a tak dál? Parta hodně podivných normalizačních bytostí?

ODS v rozkladu, TOP-09, u které není jasné, s kým by vlastně mohla dělat koalici? Mesiáš Babiš? Nebo snad Suverenita paní Bobošíkové, kde je zřejmě hlavním heslem, „hlavně ta tři procenta, příspěvek bude, jedeme dál“? Taky prima kšeft, ne?

O Věcech veřejných škoda mluvit, jejich nadšení pro předčasné volby vyvolává dojem, že to nebude jen tak, protože tento spolek končí a tančit na vlastním hrobě ještě předtím, než se pořádně vykopal, je divné. Nebo snad někdo něco někomu osobně slíbil za „konstruktivní přístup“?

O co staronové tváře?

Máme tu ještě v zásobě lidovce a zelené. Lidovci jsou strana, která by měla rozptýlit odvěké podezření, že je hlavně „důležité být při tom“. Při čem, na tom by se pak mohl leckterý politický karikaturista vyřádit. Půvabnou zákrutou politického osudu je, že zrovna když se prosadily církevní restituce, lidovci u toho nebyli, jen kalouskovi bývalí lidovci. Otázka na ně zní, pokud se vrátí, s kým a jak budou chtít vládnout? Teď se ukáže, jaký je pan Bělobrádek talent, jestli dokáže využít to, že lidovci byli teď pár let mimo Sněmovnu a do ničeho se nenamočili.

A zelení? Jejich poslední angažmá budilo úžas v zahraničí, protože zelení najednou někde v Evropě podporovali pravicovou vládu, pak se ale ošklivě pohádali mezi sebou. Budou mít také problém s tím, že jak někdo dnes řekne solární energie nebo biopaliva, udělá se voličům většinou mdlo.

Co tedy předčasné volby přinesou? Jistě vznik nějaké vlády, která se bude líbit prezidentu Zemanovi. Bude nejspíš opřená o něco, co bychom mohli nazvat pracovně „vláda hochů, co spolu napříč spektrem mluví“. Po nějaké době se ukáže, že korýtka jsou tam, kde byla. Teď jde o to k nim v jakékoli barvě doběhnout. Komunisté to podpoří z dálky, zatím. Nemají co ztratit.

Jisté je celkem jedno: příští volby přinesou vládu, která nebude dobrá, leda by se stal zázrak.