úooz čip

úooz čip Zdroj: Profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: ÚOOZ mě nejen odposlouchává, ale chce i moji čipovou kartu!

Kauza tří bývalých poslanců ODS nabírá na obrátkách, a ani její dočasné přerušení nepřineslo zklidnění situace. Přitom zde existovala čistá právní forma, jak celou blamáž zprovodit ze světa. Poté, co Nejvyšší soud zrušil jejich obvinění kvůli poslanecké imunitě (par. 10 tr. řádu), státní zastupitelství mělo podle paragrafu 11 trestního řádu zákona trestní stíhání zastavit. 

V rozporu s tím ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil pouze usnesení o zahájení trestního stíhání, a kvůli tomu vrátil celý případ na začátek, tedy do přípravného řízení. Poslední snahy policie a státního zastupitelství navozují pocit naprostého zoufalství, jak právní konstrukci, že šlo v případě výměny poslaneckých mandátů za místa ve státní správě o korupci, dovést k novému obvinění. Jak jinak si lze vykládat policejní žádost, aby sněmovna poskytla detailní zmapování chodu dolní parlamentní komory.

Policisty z ÚOOZ zajímají údaje o pohybu poslanců ve sněmovně z čipových vstupních karet, kamerové záznamy zevnitř i zvnějšku sněmovny, harmonogram sněmovních akcí či interní poznatky o jednání v klubech. I pokud bychom se zaměřili na konkrétní požadavky, je evidentní, že policejní žádost jde naprosto mimo jakoukoli logiku. Jak již ostatně sdělila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, záznamy z kamer může mít k dispozici každý občan, a policie tedy musí vědět, že žádné jiné sněmovna nemůže mít. 

Stejně tak je veřejně dostupný i harmonogram akcí za rok 2012, který visí na stránkách Poslanecké sněmovny. Zcela mimo mísu je pak požadavek na údaje z vnějšího kamerového systému, protože ten obsluhuje sama policie. Stejně rak je nesmyslný požadavek na poskytnutí informací z jednání poslaneckých klubů, protože ty nejsou ze zákona orgány sněmovny, a tak je sněmovna ani nemůže evidovat.

Zcela bezprecedentní je pak požadavek na poskytnutí záznamů z čipových karet, a to jak poslaneckých, tak návštěvnických. Ostatně, i já mám čipovou kartu do sněmovny, a považuji za nepřípustné, aby se v ní nějaký šlachtovský estébák přehraboval. Úplně mi stačí, když mne odposlouchával, protože jsem si v inkriminovaném období s některými z nedávno obviněných poslanců telefonoval.

Je otázkou, zda jsou policisté z organizovaného zločinu tak hloupí, že ani neznají základní pravidla chodu sněmovny. Spíše se zdá, že jde z jejich strany o prestižní problém, o snahu, jak sněmovnu ponížit, a z pozice síly jí diktovat své požadavky.

ÚOOZ - tedy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu - se má podle názvu věnovat především boji s nejrůznějšími mafiemi. Místo toho se z něj stala policejní složka, která se stala součástí politického boje. Jestliže jeho příslušníci nemají na práci nic jiného, bylo by nejlepší takovýto obskurní útvar raději zrušit.