Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

PAVEL ŠAFR: Bomba: Víme, jaký měla Jana plat!

Oficiální internetové stránky „Vláda.cz“ začaly zjevně soupeřit o sledovanost s bulvárními weby. Jiří Rusnok na nich totiž nechal zveřejnit platy vedoucích zaměstnanců Úřadu vlády z éry Petra Nečase.

Takže nyní už víme že Jana Nagyová brala roční plat 900 tisíc a za tři roky ji její milenec premiér dal na odměnách 2,5 milionu. To je dnešní zpravodajský trhák. V novinářské hantýrce prostě bomba!

Aby bylo pravidlům o soukromí učiněno za dost, v tabulce je Janu Nagyovou možné identifikovat pod šifrou VŘS 1, neboli vrchní ředitelka sekretariátu. V jednom roce měla vyšší odměnu než vedoucí úřadu.

Nový šéf vládního aparátu Radek Augustin k tomu připsal moralizující blábol tohoto znění: „Chceme tímto postupem transparentně ukázat, jak bylo nakládáno s veřejnými prostředky. Vrcholní státní zaměstnanci musejí počítat s tím, že jejich plat podléhá zvýšené kontrole a není možné donekonečna tajit, jakou mzdu za svou práci dostávají. Věřím, že se tak Úřad vlády tímto krokem stává otevřenějším a transparentnějším.“

Vlastně je to docela zajímavá otázka, co je vlastně horší: Jestli skutečnost že předseda vlády dává své milence tučné odměny a nebo to účelové zveřejnění vysokých platů vedoucích úředníků, jehož cílem je pouze to, aby náš lid věděl, jaké potvory a nestvůry vládly v této zemi, než nově zvolený prezident spolu s policií a s panem Ištvanem z Olomouce nastolili konečně ty lepší časy. Útok na první signální se povedl. Budou o tom mluvit úplně všichni. A není dost dobře možné o tom nemluvit.

Takže za prvé: Nelze vůbec nijak omluvit fakt, že Petr Nečas dosadil do jedné z nejvyšších funkcí svého úřadu svoji holku. Plat a odměny, jež Jana Nagyová pobírala vypadají v očích normálních lidí neuvěřitelně vysoké. A rozhodně vysoké jsou. Je k tomu potřeba jen dodat, že manažéři velkých firem, a to včetně státních, mívají platy o dost vyšší a roční bonusy rovněž.

Kdyby Jana Nagyová nebyla premiérovou milenkou, tato výše platu i odměn by nebyla zas až tak nepřiměřená vzhledem ke klíčové pracovní pozici. Jenže: Ona tou milenkou byla a pak se nedá nic dělat. Je to celé otřesně hloupá chyba Petra Nečase. Jak ta funkce, tak ty peníze.

Jenže je tu za druhé ještě další rozměr. Současný Úřad vlády (neboli spíše pan Rusnok) zveřejnil platy i dalších vysokých zaměstnanců. A to jen proto, aby jednak upoutal pozornost na kolonku „VŘS 1“ a také aby vytvořil u lidu tu správnou náladu třídní nenávisti.

Takže je tu bomba: Ví se jaký měla Jana plat! A všichni z toho zvrací. Vytvoření nálady lidové zloby se skutečně té naší nové vládnoucí třídě podařilo. Je k tomu třeba dodat, že důvod ke znechucení je tu ještě jeden. Je to odporné a amorální vyvolávání atmosféry nenávisti a vyhlazovací války proti politickým soupeřům, kterou pořádají Zemanovi lidé. Přesně podle metod, kterými náš prezident vyhrál volby. Útokem na lidové pudy a účelovou manipulací. A to je mnohem horší, než jaký měla Jana plat. Ačkoli Petru Nečasovi už nikdo neodpáře ztrátu soudnosti. Můžeme si tedy s Martou Kubišovou zase zazpívat: Vláda lidu se do Tvých rukou opět navrátila, ó lide! A my už víme, že v naší nové lidové demokracii má třídní boj nový název: Transparentnost.