Jiří Balvín

Jiří Balvín Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

LUDĚK STANĚK: Ministr Balvín je logický kulturista

Ministr kultury, který je ve funkci pár týdnů nikým nezvolen odvolal ředitele Národního divadla vybraného odborníky, který je ve funkci den. Sláva vládě odborníků!

Masakr, který předvádí na jimi spravovaných ministerstvech tzv. „vláda odborníků“ (napsat to bez uvozovek znamená, že jste nikdy neviděli skutečného odborníka) je slušná krasojízda. „Odborníci“ se zjevně vsadili mezi sebou navzájem, kdo dokáže odvolat více lidí ve svém resortu během jediného týdne. Díky čemuž to celé dostává fascinující grády.

Zatímco odvolání někde na Českých drahách u ředitele, který byl ve funkci pět let a spravuje miliardové majetky možná dobře, možná špatně, ještě pochopíte, ministr kultury Balvín to měl oproti kolegům těžší. V jeho resortu sice žádné peníze nejsou, ale on zjevně nechce skončit za kolegy pozadu - ostatně, pokud je tahle vláda na něco „odbornická“, pak na vyhazování lidí a dosazování vlastních kamarádů. Takže Balvín, který je ve funkci pár týdnů a nikdo ho do ní nezvolil odvolal ředitele Národního divadla, který je ve funkci den, ale zvolen už byl panelem odborníků v lednu - na funkci se dlouho připravoval a na rozdíl od Balvína je odborník a uspěl ve výběrovém řízení. Není tedy jen něčí kamarád.

Nejkouzelnější ovšem je to, jak Balvín celou věc zdůvodnil. „Důvodem mého rozhodnutí je skutečnost, že v takto významných institucích, zvláště s titulem národní, je třeba obsazovat řídící pozice na základě výsledků veřejného výběrového řízení, což se v tomto případě nestalo. Jenom tak lze zajistit, že při jakékoliv změně na politické scéně nebude docházet k neustálým změnám v obsazování řídících funkcí.“ Překlad z řeči primátů do řeči lidí - dělám něco, přičemž jsem zásadně proti tomu, aby se to dělalo, proto to dělám. Pokud vám z tohohle logického veletoče právě nepukla hlava, nejste rozhodně správní odborníci.