Zeman

Zeman Zdroj: Jan Ignác Říha

Jiří X. Doležal: Lidé proti prezidentovi z lidu. Podepišme petici

Proti prvnímu přímo lidem volenému prezidentovi sepsali lidé petici, kterou jsem - i když si svá politická performance obvykle vymýšlím sám - podepsal. Zemana sice volila třetina národa, ale je známo, že třetina národa jsou lidé slabí duchem.

Na adrese www.zvyklostinejsouhlouposti.cz visí velmi civilizovaná a uměřená výzva poslancům. Pročetl jsem jí a zjistil, že je to text, se kterým se můžu plně ztotožnit - a podepsal jsem. Protože všechno, co požaduje výzva, chci taky:

"Jsme znepokojeni tím, že poprvé v historii samostatné České republiky prezident republiky jmenoval vládu, která nevzešla z dohody politických stran zastoupených v parlamentu; považujeme tento krok prezidenta za pokus bezprecedentním způsobem narušit principy parlamentní demokracie a usurpovat si moc na úkor parlamentu; ostře nesouhlasíme s tím, že prezident republiky označuje ústavní zvyklosti za idiotský pojem, a považujeme tento útok na Ústavu a ústavní zvyklosti za ohrožení těch hodnot, které od roku 1989 opět sdílíme s civilizovanou Evropou; obáváme se bez ohledu na své politické názory či volební preference o osud parlamentní demokracie v České republice. Vyzýváme proto své svobodně zvolené zástupce, aby nehlasovali pro důvěru vládě jmenované bez ohledu na vůli parlamentních stran a nelegitimizovali tím nestandardní kroky prezidenta republiky, nadřadili úsilí o zachování role parlamentu jako politického suveréna nad krátkodobý politický prospěch a osobní zájmy, odmítli svévoli prezidenta republiky a hledali řešení současné politické situace na půdě poslanecké sněmovny." Konec citace. V momentě mého podpisu tam bylo 6355 podpisů.

Zeman je prezidentem vylíhlým z lidového hlasování a legitimitu svého bourání parlamentního systému na vůli lidu staví. On sám si ale byl ještě v úterý 21. ledna 1992 v tehdejším Federálním shromáždění plně vědom mylnosti většinového názoru.

"Současně bych však chtěl varovat před obecně rozšířenou a dalo by se říci populistickou iluzí, která vychází z názoru, že hlas lidu je hlasem božím, a že to, co nespraví parlament, spraví občané. Prosím, abyste zvážili prostý fakt, že ve středověku a ještě v pozdějších staletích byla většina veřejnosti nakloněna upalování čarodějnic a že to byla byť absolutistická, leč přesto osvícená vládnoucí moc, která toto upalování zakázala dávno před tím, než ke stejnému názoru veřejné mínění tehdejších občanů došlo."

A pak cituje psychiatra profesora Cyrila Höschla: "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt."

Takže to, že třetina populace jsou idioti, Zeman dobře ví - a tento přírodovědný poznatek také vysvětluje, proč Miloše Zemana volilo právě 2 717 405 voličů. A to jsou právě ty tři miliony (deset procent z nich se na volby vybodlo) slabých duchem, o kterých profesor Cyril Höschl mluvil.

Teď se lidé této země dávají spontánně dohromady, aby toho prezidenta z lidu odkázali do správných mezí. Dnes už totiž v této zemi kromě Zemanových 2 717 405 voličů nežije lid, ale lidi. A ti si nenechají vnutit totalitu, ani když je bodrá a voní hruškovicí.

Celý Zemanův projev z roku 1992 najdete ZDE.