Bohuslav Sobotka Michal Hašek

Bohuslav Sobotka Michal Hašek Zdroj: profimedia.cz

PETR HOLEC: Blbý a blbější v ČSSD

Ano, titulkem samozřejmě myslím vedoucí duo ČSSD. Tedy jejího šéfa Bohuslava Sobotku a jejího druhého šéfa Michala Haška, byť v éře extenzivního řádění prezidenta Miloše Zemana, pro mnohé členy ČSSD stále jejich skutečného šéfa, je nechtěnou ironií mluvit o dvou rozhádaných klucích z Moravy jako o vedení. Řekněme, že jsou oba zatím pověření jistou prací v Lidovém domě.

Titulkem ale primárně nemyslím jejich intelektuální kapacitu. Ostatně oba dva například umějí skvěle lhát. Spíš svou mysl prostě nemůžu osvobodit od bídného mediálního seriálu, který oba oranžoví titáni rozehráli ohledně podpory i nepodpory vlády Jiřího Rusnoka, mám-li tak nazývat kroužek Zemanových kamarádů, co si spolu na Hradě ťukli na velkou budoucnost. Sobotka je proti vládě, protože ví, že štěpí ČSSD; Hašek se staví za vládu, protože ví, že štěpí ČSSD. Mediálně působí jako blbý a blbější, jestli si na tenhle blbý americký film ještě vzpomínáte.

Jedno ale Sobotku s Haškem přesto spojuje: ČSSD ve skutečnosti nejvíc štěpí právě oni dva, ne Zeman. Ani jeden totiž není skutečný lídr, tedy vůdce. Sobotka působí jako předčasně zestárlý student, jehož kdysi zle šikanovali ve sprchách, a on na to teď chce zapomenout ve vysoké funkci. Hašek, někdejší televizní sekerník Jiřího Paroubka, zase připomíná malého Zlouna, co se bojí sám sebe. Oběma se mnozí v ČSSD smějí – a že nejde o vtipy. Když totiž dáte tyhle dva dohromady…

Máte vysmátého prezidenta Zemana, jenž si s nimi v rámci své msty ČSSD hraje jako vodič s loutkami, které určitě nemáme mít rádi. Jeho vzkaz Sobotkovi, že nepodpoří-li jeho vládu, svěří druhý pokus o její sestavení ODS, se rovná veřejnému zostuzení. Něco jako když městského podvodníka vykoupete v jeho vlastní močůvce. Stejné zostuzení ale v rámci boje o moc zažívá i Hašek: dává Zemanově vládě tak nebezpečná ultimáta (například to s rezignací Jana Fischera), že opilecký smích prezidentovy hradní party slyším i doma v Holešovicích. Myslím, že jsem zrovna zaslechl slova: „Takové dva blb….“

Už před tím jsem nicméně slyšel i jiná slova, dokonce dvakrát. Na dvou posledních sjezdech ČSSD si je vzájemně říkali Sobotka s Haškem, byť jim ani jeden nevěřil: totiž že stranu vedou spolu, ne proti sobě. Každý, kdo se jim tehdy díval do tváře, samozřejmě viděl velký průšvih: k rozkladu strany by úplně stačil jeden ne úplně chtěný lídr. Co ale dva? Jejich spolupráci by nepřežili ani VyVolení!

Zeman teď určitě hraje s lepšími kartami než Sobotka s Haškem, bezpochyby. Málokdo by nicméně čekal, že oba chlapci nakonec budou v prekérní situaci prezidentovi pod stolem ještě srkat esa. Přinejmenším v tom překvapili!