Britská královská rodina

Britská královská rodina Zdroj: Graphic News

DANIEL DEYL: Co čeká novorozeného následníka britského trůnu?

Vaše královská výsosti! Právě jste vyhrál v loterii - narodil jste se těm správným rodičům. Ta špatná zpráva je, že jako s každou jinou výhrou v loterii je to jedna patálie za druhou. Tak či onak, za nějakých bratru padesát let nejspíš dosednete na britský trůn.

Ačkoli sám ještě netušíte, že ten legrační oranžovočervený prapor je královská standarta, postupem doby zjistíte, že nikdy nevlaje na půl žerdi. To proto, že když panovník zemře, podle ústavy se tím momentem stane panovníkem následník trůnu, děj se co děj.

Je Vám to v tuhle chvíli srdečně jedno, ale narodil jste se proto, aby tohle uspořádání věcí přežilo nás všechny. Aby přežilo oněch pětačtyřicet milionů Vašich budoucích poddaných, kteří vám včera aplaudovali jen proto, že jste přišel na svět (a zároveň i těch dalších patnáct milionů, kteří si myslí, že monarchie je blbost); a to ani nevědí, jak se jmenujete, považte. Aby přežilo autora tohoto textu, všechny jeho čtenáře - a nakonec, s prominutím, i Vás.

Britská královská rodinaBritská královská rodina|Graphic News

Snadné to nebude

Na rozdíl od téměř všech ostatních lidí na světě (a to si vemte, že jen těch, kteří s Vámi sdílí narozeniny, je plus minus 216 tisíc) už tedy víte předem, co je, zjednodušeně řečeno, smyslem Vašeho bytí.

V tom máte výhodu; na druhou stranu nevíte a nejspíš až do konce života vědět nebudete, co přesně pro to máte udělat. Jisté je jenom tolik, že to nebudete mít o nic snazší než Váš otec, dědeček, prababička a tak dále.

Prababička královna

Ne že by to pro ně bylo nějak obzvlášť jednoduché. Vemte paní prababičku. Ta se dozvěděla, že je královnou, když přespávala v Keni v hotelu na stromě (to bylo v době, kdy ještě neexistovalo slovo "digitální", zato se často říkalo slovo "Stalin", jen pro vaši představu). Od té doby musela překousnout leccos.

Namátkou, musela snést, jak se jí pod rukama rozpadá říše, kterou měla ochraňovat, aniž by proti tomu mohla cokoli udělat. Musela vydržet kravál jménem Beatles a Rolling Stones a potom ještě pár z nich pasovat na rytíře. Musela vydržet, když auta jménem Rolls Royce a Bentley - i Vy v nich budete jezdit, Vaše Výsosti - skoupili Němci. Musela přihlížet, když se nějací pomatení Irové rozhodli, že nejlepší zábava na světě je vyhazovat její království po kouskách do vzduchu.

Musela mlčet, když její poddaní v Bruselu pozabíjeli desítky lidí kvůli fotbalu.

Musela přestát, když si její nejstarší syn Karel vzal zpovykanou nánu, která se pak tahala se synem arabského zbohatlíka a k dovršení všeho si kdesi za kanálem v Paříži najala špatného řidiče.

Dodnes se každý týden musí vídat s ministerským předsedou (a to ten současný, jehož si budete možná vybavovat jako vetchého důchodce, je ještě zlatý).

Co s dědečkem Karlem?

A to se paní prababička alespoň může každý rok nechat odvézt do parlamentu a být důležitá. To Váš dědeček, jenž se narodil ve stejné situaci jako vy, se napřesrok dožije důchodového věku, aniž by jedinkrát šel do práce. (To samo o sobě někomu nemusí připadat tak hrozné - ale celou dobu se musíte chovat, jako byste už v práci byli. Nic moc; jen se ho někdy zeptejte.)

Váš otec - kdybyste mohl, snažte si zapamatovat svého otce, jaký je teď. Protože důvodů ke spokojenosti nebude už nikdy mít víc. Má Vás, má Vaši matku, kterou mu závidí mužská polovina světové populace, a ještě nestačil nic moc pokazit.

Na to máte koneckonců v rodině okouzlujícího strejdu Harryho, který by Vás mohl nenávidět, protože smí být králem až po Vás, ale on to nejspíš vyřeší ginem s tonikem, jak ho tak známe. A především, Váš otec ještě není na světě tak dlouho, aby mu lidé předhazovali, co že je vlastně zač, jako to dělají Vašemu dědečkovi Karlovi.

Postupně mu přibudou starosti. Vaše prababička tady nebude věčně. Za tři roky bude mít rekord, protože bude na trůnu déle než pro změnu její babička královna Viktorie, (umřela tak dávno, že si ji může pamatovat tak dvacet lidí na světě), ale to už jí bude devadesát. A kdo ví, Váš dědeček Karel možná už potom nebude chtít kralovat. Tak či onak Váš otec a po něm Vy budete panovníky spíš dříve než později.

Odvrácená strana života monarchy

A budete toho mít až až, k čemu budete muset důstojně mlčet. Váš zámek Balmoral bude stát nadále ve Skotsku, výlet tam pro Vás bude cestou do cizí země. Budete muset sledovat, jakou formou povládne Německo zbytku Evropy, a nebudete to moci komentovat. Nebudete se moci ženit do Kremlu a Berlína, abyste udrželi mír (i když ono to stejně moc nefungovalo). Až půjde do tuhého, budete se nejspíš muset vzdát podstatné části majetku, jenž oficiálně patří státu, takže o něm rozhoduje parlament plný lidí všelijakých.

To je ta druhá stránka výhry v loterii. Musíte udržet v chodu jeden z nejlepších vynálezů lidských dějin, ale nesmíte pro to nic zjevného dělat. Ne nadarmo se zpívá God Save the King; budete to potřebovat, Vy i my ostatní.

INFOBOX

Kdo má vládnout po královně Alžbětě II.

1) princ z Walesu (princ Charles, narozen 1948)
2) vévoda z Cambridge (princ William, 1982)
3) princ z Cambridge (dosud oficiálně beze jména, 2013)
4) prince Henry z Walesu (princ Harry, 1984)
5) vévoda z Yorku (princ Andrew, Charlesův bratr, 1960)
6) princezna Beatrice z Yorku (Andrewova dcera, 1988)
7) princezna Eugenie z Yorku (Andrewova dcera, 1990)
8) hrabě z Wessexu (princ Edward, bratr Charlese a Andrewa, 1964)
9) vikomt Severn (James Mountbatten-Windsor, Edwardův syn, 2007)
10) Lady Louise Mountbatten-Windsorová(Edwardova dcera, 2003)