Zdroj: Profimedia.cz

STANISLAV DRAHNÝ: Janoušek možná nepil, řekl soudní znalec

Nadýchali jste po havárii více než dvě promile alkoholu? Ale to vůbec neznamená, že jste pili. Samozřejmě to platí hlavně za předpokladu, že jste multimilionář a jmenujete se Roman Janoušek.

S tvrzením o neprůkaznosti dechové zkoušky na alkohol vystoupil v procesu s Janouškem lékař a soudní znalec z oboru zdravotnictví Josef Pleskot. Podle něho je dechová zkouška, při které Romanu Janouškovi policisté naměřili pře dvě promile alkoholu, „nespecifická“. Jediným relevantním důkazem, že někdo pil, je prý odběr krve. Jenže – ten známý lobbista odmítl. Na to má právo.

Přísně formálně vzato má doktor Pleskot pravdu: skutečně přesně se dá množství alkoholu v těle určit opravdu jen z krve. Na druhou stranu, celý národ viděl v televizi silně zmateného boháče, jak po bouračce těžce artikuluje a také většina policejních svědectví hovoří, že z obžalovaného byl cítit alkohol.

Pokud by totiž soud tuto teorii přijal, plynulo by z toho jediné: Pokud někdo rád řídí opilý, čeká ho podle zákona dechová zkouška nebo krevní test. Když ale krevní test odmítne a nadýchá, nic se mu nestane.

Roman Janoušek není jistě první, kdo se snaží tuto mezeru v legislativě využít. Možná dokonce pro potřeby podobných celebrit byla i uměle vytvořena. Představa, že se po silnicích prohánějí v silných autech opilí „kluci, kteří se vyznají“ je děsivá. Autor tohoto textu se nechce přidávat k honu na čarodějnice už během procesu. Uvidíme tedy, co soud.