Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ČTK

PAVEL ŠAFR: Žena v poutech

Spolupracovnici a přítelkyni bývalého premiéra Janu Nagyovou drží státní zástupce ve vězení a policie ji vozí v poutech. Jako zločince, který spáchal nějaký násilný čin.

Část veřejnosti tomu tleská. Už bylo „potřeba někoho nahoře zavřít, protože si už dost nakradli“. To je hlas primitivní ulice. A tomuto primitivismu naše policie a justice vycházejí vstříc.

Proti tomu stojí ovšem základní principy civilizované společnosti. Přiměřenost, zdravý rozum a elementární soucit.

Nedotknutelnost a důstojnost osobnosti musejí být ve slušné zemi jedněmi z nejvyšších principů. Omezit svobodu člověka, který nebyl odsouzen a je před zákonem dosud bez viny, je možné jedině v závažném případě. V poutech je nutné vodit násilníky, vrahy a ozbrojené lupiče. Ve vězení by měl být člověk, u něhož hrozí útěk či úmyslné poškozování vyšetřování. Nic takového se netýká Jany Nagyové. Je to prostě jen a jen sprostá policejní šikana a zvůle, které nemají obdoby.

Údajné zločiny Jany Nagyové, jež byly dosud zveřejněny, jsou neskutečně přehnanou konstrukcí. V případě takzvaného zneužívání tajné služby šlo o chybu a pitomost, ale nikoli o kriminální delikt. Už proto, že Jana Nagyová neměla žádnou pravomoc kohokoli v tajné službě úkolovat. Proto tu pravomoc nemohla ani zneužít. A jestliže se obrátila na příslušné generály s jakousi prosbou o „pomoc“, tak ji měli prostě odmítnout. A to, že měla dohadovat s poslanci ODS trafiky za to, že se vzdají mandátu, by se v nejhorším případě dalo označit za pokleslé intrikaření, ale opět rozhodně ne za společensky nebezpečný čin, který by opravňoval někomu svázat ruce a uvrhnout ho do kobky.

Policie a soudci zacházejí s vazbou a s pouty velmi divně. Pražský politický podnikatel Roman Janoušek ujížděl před policií v šeredně opilém stavu a dopustil se při havárii ublížení na zdraví. Pouta nedostal, nenechali ho na služebně ani vystřízlivět, jen ho vyslechli a pustili. A odjel se prohánět ve svých drahých vozech do Chorvatska. Mnoho násilníků je u nás vyšetřováno na svobodě. U některých jiných osob ale vznikne veliká společenská objednávka po jejich zavření, a tak sedí bez soudu a nosí pouta. Takhle přece ale nemůže fungovat justice v demokratické zemi! Mimochodem David Rath sedí bez soudu už rok a dva měsíce. Jakkoli je zapleten do závažné kauzy, nemůže mu být odebrána osobní svoboda na tak nepřiměřenou dobu, aniž by byl uznán vinným. Ať je, jaký je.

Jana Nagyová nosí pouta proto, že má pouto s Petrem Nečasem. Bylo jednoznačnou chybou Petra Nečase, že zaměstnával svoji přítelkyni v takové pozici. Nikdo mu v takovém případě neodpustí, že jí dával vysoké odměny, jakkoli by měly být u takové funkce vlastně normální.

Je to však chyba politická, která nemá žádný kriminální rozměr – stejně jako všechno to, co státní zástupce Ivo Ištvan zatím o kauze Nagyové zveřejnil. Nic z toho neospravedlňuje účast policie a justice na pádu vlády, jakkoli ji už větší část veřejnosti neměla ráda. Demokratické fungování společnosti stojí na schopnosti dodržovat psaná i nepsaná pravidla a posuzovat věci přiměřeně. Pouta pro Janu Nagyovou přiměřená nejsou. Je to nedůstojné zacházení se ženou.

Člověk by si už skoro řekl, že státní zástupce Ivo Ištvan zraje také na nějaké vyšetřování. Ať už ve smyslu právním, nebo možná spíše lékařském.