Zdroj: Nguyen Phuong Thao

JAN JANDOUREK: Kalousek je expert na pokusné Zemanovy králíky. Ale trochu se mýlí

Miroslav Kalousek má pravdu. Když má pravdu Kalousek, je třeba být stejně ostražitý, jako když ji nemá. Jeho přirovnání Rusnokova kabinetu k pokusným králíčkům, kteří jsou z počátku dobře krmeni a za ušima drbáni, ale celkem sedí.

Smyslem Zemanovy, tedy oficiálně Rusnokovy vlády je posílit pozici Zemana a zemanovců. Ohledně prezidentova počínání se musíme ptát stejně jako v detektivkách: „Cui bono? V čí prospěch?“ Když se v pracovně najde mrtvola starého lorda, první, co detektiva napadne, je, kdo z lorda na věčnosti něco má. Tady nemusíme pro pointu chodit daleko.

Z Nečasovy mrtvoly má prospěch Zeman a škodu všichni ostatní, krom těch, kterým to může být jedno. Jedno to může být komunistům, protože ti existují se svými preferencemi nezávisle na jakémkoli dění ve vesmíru a budou existovat dlouho potom, co vesmír zanikne. Jedno je to zřejmě i Věcem veřejným. Kateřina Klasnová podpořila předčasné volby, byť ze stránek vlastní strany musí vědět, že teď mají 1,9 procenta hlasů a ještě si to tam chválí, jak jdou nahoru. Asi u ní jako vystudované teoložky zavládl nějaký náboženský fatalismus. Ale jinak to nikomu jedno není. ODS, Top 09 a Lidem na předčasných volbách mohou nyní ztratit. Teď vypadají jako ti, kdo odcházejí od zkrachovalého projektu a všichni ostatní se ještě nestačili ztrapnit. Předseda ČSSD Sobotka je chce, ale nikde není řečeno, že ho Zeman musí jmenovat premiérem. Jenže když volby nebudou, bude si Zeman řádit, jak se mu zlíbí. Prostě ať udělají poslanci cokoli, bude to pro ně špatně (krom komunistů), protože delší konec provazu, za který se bude tahat nebo jím ruce a nohy spoutávat (obrazně, pochopitelně) stejně povede na Hrad.

Dobrý chov

Členové Rusnokovy vlády musí vědět, že jsou tu drženi na chov a nejlepší exempláře ještě dostanou za nových časů příležitost. Nikdo z nich nemá co ztratit. V nejhorším případě budou mít dobrou položku do životopisu, že někdy někde byli ministry, někteří už podruhé, takže přece nejde o žádné nepoužitelné politické ztroskotance. Navíc i za pár měsíců se dá udělat dost dobré práce, pro sebe i pro bližní.

Nejosvědčenější jedince z tohoto hradního chovu pak bude možné použít ve volbách, ať už budou kdykoli. Zemanovci ušetří dost peněz na kampaň, když nebude třeba přítomnost na veřejnosti platit. To obstará už pouhá přítomnost ve vládě, která vždycky zajistí místo před kamerami a mikrofony. Protože tato vláda tak jako tak nebude vládnout déle než do příštího roku, nestačí nic udělat a tím pádem ani zkazit, takže může být mezi lidmi mimořádně populární. Když bude nejhůř a pokusný plyšáček bude kazit image, je třeba ho včas zaříznout a odhodit.

Kalousek má pravdu v tom, že Zemanovi – Rusnokovi ministři jsou pokusná zvířata. Mýlí se ale v tom, že osudy pokusných králíků nemají happy end. Pokud je králík užitečný, nechají si ho v laboratoři libovolně dlouho. A lidský pokusný králík je na rozdíl od svého zvířecího kolegy nadán jakýmsi rozumem, takže se bude snažit, aby byl pánovi co nejužitečnější. Hodně snažit, to si pište.