Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: profimedia.cz

PETR HOLEC: Šifra ODS: do voleb s Mirkou i bez Mirky!

Zdá se, že v ODS si fakt řekli, že když už šli bez předsedy do sněmovních voleb v roce 2010, měli by se konzervativně držet tradice a po pádu Petra Nečase jít bez předsedy i do příštích sněmovních voleb, ať už budou kdykoli – a jestli vůbec.

Takže Miroslavu Němcovou, jednu z mála svých posledních netoxických tváří, udělají pouze volebním lídrem, zatímco partaj bude řídit první místopředseda Martin Kuba, jedna z více toxičtějších tváří. Až pak možná někdo jiný.

Fakt ODS věří, že tomu voliči uvěří? ODS se ráda zaklíná, že netrpí žádnou personální krizí a ve skutečnosti se topí v moři politických talentů. Proč ne: řekněme jen, že prostě nemá lidi, kteří by ji mohli vést, zatímco nepostrádá ty, kteří by ji chtěli vést. K těm prvním patří například Jiří Pospíšil, oblíbený exministr, jehož ale momentálně víc baví Toskánsko a výtvarné umění. Nebo Pavel Blažek, exministr spravedlnosti, jenž má zase radši své Brno. K těm druhým patří již zmíněný Kuba, ten má ale problém, že je Kuba.

ODS čeká na podzim sjezd. Po ostudném pádu Nečase coby premiéra i šéfa strany by bylo normální, že bude volební. Takže zvolí nového šéfa, který se současně stane i volebním lídrem. A my, voliči, tak budeme už před volbami vědět, nejen koho volíme případným premiérem ODS, tedy nepatří-li toto spojení navždy minulosti, ale taky kdo, jak a kam stranu povede. A pro koho si jednou přijde policie.

Jenže ODS se volebního sjezdu bojí jak ODS, zní nyní z jejího vedení. Myslí si, že se do voleb spokojíme s líbivou Němcovou, a teprve poté si strana zvolí i nové vedení, ve kterém Němcová zase skončí jako místopředsedkyně, její letitá meta. Zvolíme Němcovou, řídit ji ale bude někdo jiný. Něco jako když lidé volili Radka Johna a řídil ho Vít Bárta. Nebo když volili knížete a řídí ho Miroslav Kalousek. Tak extra inovativní ODS zase není.

Vlastně ODS i rozumím, ze zbývajícího mála tluče zoufalé maximum: dá nám do voleb Němcovou, protože ji mají rády především starší ženy. A až po volbách nám dá i nového předsedu, protože na tuto funkci je Němcová trochu… prázdnější a falešná, abych zůstal u slovníku ODS? Občas se taky v kritických chvílích rozbrečí, což u premiérů nebývá nejlepší.

Něco takového je samozřejmě menší podvod, byť zřejmě ne na vazbu. Vědí to pochopitelně i mnozí v ODS, tak hloupí nejsou. „Je to velký problém jít do voleb bez předsedy,“ řekl mi k tomu její moravský člen a vysoký ministerský úředník. Že ale ODS chápe jako ještě větší problém běžnou volbu předsedy, je asi nejlepší ilustrací, v jakých troskách se nachází.