Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

PETR HOLEC: Pět důvodů, proč by se sněmovna měla ve středu rozpustit

Středeční rozpuštění sněmovny a následné předčasné volby zřejmě neprojdou. Příliš mnoho poslanců má příliš mnoho finančních závazků a příliš mnoho by se jich taky v civilu neuživilo lépe, i když rádi tvrdí opak. Tedy nepočítáme-li džoby, kvůli kterým nyní sedí ve vazbě tři exposlanci ODS. Přesto by se poslanci měli rozpustit, především z pěti důvodů.

1) Údajná nejtěsnější sněmovní většina koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, opírající se o partajní renegáty, je stejně věrohodná jako Honza Fischer a splacení jeho dluhů. Hned v brzké zatáčce hrozí vážná nehoda.

2) Také je tu pár průzkumových statistik. Právě padlá vláda se těšila tak rekordní neoblibě lidí, že je zbytečné, aby se tři koaliční strany pokoušely tento rekord ještě trhnout svým návratem. Většina lidí si taky přeje předčasné volby. A když i ODS, jež nikdy nelže, říká, že se nebojí voličů, pak bychom jí měly věřit. Nejspíš proto, že už téměř žádné voliče nemá. 

3) Předčasné volby by sebraly moc stále opilejšímu prezidentovi Miloši Zemanovi a vrátily ji sněmovně, jak si mimochodem přejí nejen ODS s TOP 09, ale i ČSSD. ODS a TOP 09 by nám to měly dopřát už jen kvůli Fischerovi na ministerstvu financí. Co mu začaly podivně chodit na účet miliony, nemůžeme si být jisti, že za jeho působení nezačnou miliony podivně odcházet z účtu ministerstva. Samozřejmě myslím naše miliony, v jejichž blízkosti je Fischer vždy nebezpečný. Navíc Honza si ze všeho nejvíc zaslouží návrat k nějaké slušné práci. Je to přece pořád onen slušný Honza, ne?

4) Předčasné volby a vláda vzešlá ze sněmovny by taky ukončila nesnesitelný kýč jménem Miroslav Kalousek. Ano, myslím Kalouska, co si obden hraje v televizi na spasitele české demokracie a stále víc u toho vypadá, že tomu i dokonce věří. Neříkejte mi, že je to s námi fakt tak špatné, že naši demokracii zachraňuje právě bratr Kalousek. To je zhruba stejné jako udělat ministrem spravedlnosti Jiřího Kajínka.

5) Miloš Zeman by dostal šanci vystřízlivět. Co ho teď pořád vidím s nějakou slavnostní číší na počest jeho méně slavnostních činů, bojím se, aby z toho zase nedostal virózu. Poslední dobou totiž vypadá fakt nezdravě!