Zdroj: ČTK

LUBOMÍR HEGER: Dění na hradě? Tak trochu latinská Amerika

Nejdřív napochodovala Hradní stráž. Poté kolem létali servilní pochopové s mikrofony. To je asi v pořádku, ale následující tisková konference už se asi odehrávala kdesi ve Venezuele.

Prezident Miloš Zeman nejprve přítomné ujistil, že hodlá "dodržet svůj názor" (totiž že Nečasova vláda by měla skončit), a to tak, aby se jeho "názor naplnil" (totiž že Nečasova vláda by měla skončit). Takže pokračování Nečasova kabinetu "s jednou výjimkou" (totiž bez Nečase) nehodlá připustit.

Prezident dále navrhl "headline" zítřejším vydáním českých deníků - nejrychleji nás k předčasným volbám přivede vláda odborníků. Nebyl by ochoten napsat celý článek, který by od něj deníky převzaly jako od ČTK?

Místnost po podpisu jmenovacích listin ovládlo ticho, takže bylo slyšet jen "vpravo v bok!" odcházející Hradní stráže. Designovaný premiér poděkoval za důvěru a zdůraznil, že je připraven kdykoli posloužit vlasti, mimo jiné i jako "důstojník v záloze".

Kolumbijská telenovela?

Snad to byl jen podivný souběh okolností, jenže o následné tiskové konferenci to již říci nelze. Přítomní novináři kladli otázky, které dopředu rezignovaly na otazník, většina jich směřovala na Rusnoka a tvářila se, že předsedou vlády zůstane až do konce roku.

Nabízí se otázka - kdo je autorem této úžasné choreografie? Mistrní hradní protokoláři? Neposkytli snad inspiraci jiní "spasitelé" svých narodů, třeba Hugo Chávez?

Vila la revolución de Praga.