Petr Nečas v PČR

Petr Nečas v PČR Zdroj: Stanislav Krupař

PETR HOLEC: Padl premiér Petr Nečas. Pan Čistý, co jen nechal lidi krást

Skončí ještě hůř, jen ještě neznáme datum. Právě to předpovídali už před třemi roky Petru Nečasovi někteří lidé z okolí Mirka Topolánka.

Právě jeho Nečas tehdy vystřídal jako volební lídr i šéf ODS, když se Topolánek až moc upřímně rozpovídal o homosexuálech a Židech při vcelku neškodném focení pro gay magazín a padl. Dnes už víme, že se nepletli. A dokonce známe i datum: sedmnáctý červen.

Nešlo jen o zhrzenost či závist, že jejich člověka střídá jiný člověk. Zatímco média vesměs slepě oslavovala Nečase jako pana Čistého, jenž zajede s ODS do myčky a ven vyjede klub pravicových pionýrů v čistých krojích, protože on sám nikdy nic neukradl (nebo nikdo přinejmenším o ničem nevěděl), znali tito lidé dobře Nečasovy nebezpečné defekty. Ty hlavní byly především dva: slabší hysterická osobnost a taky Jana Nagyová, tehdy veřejně ještě méně známá. Přesto už tehdy vrtěla premiérem mnohem hůř než všechny její předchůdkyně i předchůdci.

Je to nyní velká ironie: Nečas přicházel ODS očistit od kmotrů a šedých eminencí jako Marek Dalík, a dnes končí právě kvůli kmotrům a své vlastní šedé eminenci Nagyové, vedle níž i Dalík vypadá jako Mirek Dušín, jen v lepším oblečení a s lepší klubovnou. Navíc končí i mnohem ostudnějším způsobem než ti, od jejichž dědictví měl stranu očistit. Ani pražský exprimátor Pavel Bém, jenž měl svého Romana Janouška, ani zmíněný Topolánek nekončili s tím, že by jejich lidé zešíleli a začali žít paralelní život ve špatném šmíráckém filmu. Prostě jen kradli. A když na Janouška přišla horší chvíle, přejel někoho na ulici. Nikdy ale nenechal Bémovi špehovat manželku! 

Nečas zřejmě sám nikdy nekradl. To je nicméně celkem zbytečná ctnost v momentě, kdy jako premiér a šéf vládní strany přikrýváte, že kradou jiní. De iure je možná Nečas téměř nevinný, politicky je ale právě on ten nejhorší zločinec. Protože ani v politice nakonec neznalost, případně sexuální náchylnost k nesprávné osobě, neomlouvá. Ostatně ani Stanislava Grosse nikdo nikdy neomlouval za manželku Šárku.

Což je další velká ironie Nečase: zatímco on vypadal celé roky stejně nudně a fádně, Nagyová se vedle něj měnila v chodící katalog Pařížské ulice. Ano, kabelky od Vuittona si možná vždy nekupovala sama, občas se prý slitoval některý z kmotrů. Přesto nic nesymbolizuje Nečasův potupný pád jako právě vzestup Nagyové: někdejší prodavačka z Chodova se vedle slabého formálního šéfa stala neformální šéfovou téměř všeho, od vysokých personálií ve státních úřadech a podnicích až po velký byznys. Nakonec dokonce i brala víc než její šéf: ten jí sám dával i téměř tři sta tisíc korun měsíčně, protože prý „dře jako kůň“. Nechci být jízlivý, ale myslím, že i Nečas by si dnes velmi přál, aby dřela o něco méně!

Je samozřejmě nefér vinit nyní Nečase, že za tři roky ve funkci nedokázal zničit zločinný systém pečlivě budovaný patnáct let. Nedokázal by to ani Tomio Okamura. Například v Praze Nečas nakonec v klíčové chvíli podpořil exprimátora Bohuslava Svobodu v boji proti kmotrům, kteří stejně nikdy úplně neodešli. Jenže současně nechal Nagyovou se stejnými lidmi jednat a zařizovat věci, včetně jmenování vlastních ministrů. Nečas kdysi rád mluvil o tom, že je katolík. Nechci mu předpovídat nic zlého, ale nejsem si moc jistý, že jednou skončí někde tam nahoře. To spíš někde tam dole vedle Grosse…