úřad vlády

úřad vlády Zdroj: Martin Mašek

PETR KOLÁŘ: Policisté vyrazili na sportovní hry. Místo toho zatýkali na vládě

Možná je to jen „městská legenda“, která v dnešním kontextu působí spíše úsměvně. Na druhé straně však názorně dokumentuje, že informace o chystaném masivním zatýkání politických špiček a jejich dlouholetých loutkářů mezi lidmi ze šedé zóny na pomezí politiky a byznysu už několik dní kolovaly. Všichni se báli, všichni byli vystresovaní. Jen nikdo přesně netušil, kdy a v jakém rozsahu uhodí.

Byla středa odpoledne, kdy ke mně doputovala informace o tom, že se policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a jejich kolegové ze zásahové jednotky z celé země stahují do Prahy. Aby nebyl přesun tolika desítek (spíše stovek) tolika policajtů nápadný, měl být celý  přesun podle živě probíraných spekulací mezi politiky a „politickými podnikateli (tak se sám nazval Roman Janoušek)“ krytý jinou legendou. Podle ní měli mít policisté v hlavním městě o víkendu jakési sportovní hry mezi jednotlivými krajskými útvary. Bezva, říkal jsem si s kolegou. Takže půjde zřejmě o disciplíny typu sprint na hodně metrů, maraton, slalom, skok do výšky a do dálky, a možná dojde i na sportovní střelbu. „Docela jste mě pobavil. Nic takového teď komentovat nebudeme,“ řekl včera po spuštění „sportovec“ mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. „Takové informace nemám. Ptejte se kolegy Hantáka, věc spadá do jejich působnosti,“ doplnila mluvčí policejního prezídia Pavla Kopecká. No, čert ví, nějak ale cestu čtyř stovek policistů asi krýt museli.

Faktem je, že se o zatýkání v souvislosti s údajnými půldruhého roku trvajícími odposlechy Mazánka Janouška v „politicko – podnikatelských“ kuloárech mluvilo už zhruba tři týdny. Tehdy jsem poprvé zaslechl, že se možná chystá něco jako „Kubiceho zpráva 2“ odkazující na únik zprávy tehdejšího šéfa ÚOOZ a dnešního ministra vnitra Jana Kubiceho ze sněmovního výboru před volbami v roce 2006, jež stála vítězství socialisty vedené Jiřím Paroubkem. Původní spekulace ale hovořila o tom, že byl dlouhé měsíce odposloucháván další z „politických podnikatelů“, tentokrát ale dnes rovněž zadržený Ivo Rittig.

Až po několika dnech se tato kusá informace poněkud zpřesnila. „Všechny ty věci asi sedí. Jen s jediným rozdílem: odposlechy nebyly u Rittiga, ale v galerii Myšák u Janouška. Prý mu to tam dali lidé z firmy, která mu měla zajišťovat pravidelné kontroly, zda nějakou štěnici ve svém okolí nemá. Byli prý infiltrováni od policajtů“. To by ovšem znamenalo, že by většinu takto zajištěných důkazních materiálů museli detektivové pořídit v měsících, kdy už byl Janoušek po své nehodě, při níž opilý srazil ženu. Tedy pod drobnohledem veřejnosti, médií i policie. Člověk by si tedy řekl, že kdo s ním šel v tomto období cokoli nekalého řešit, musel být úplně padlý na hlavu, anebo nebetyčně sebejistý a neuvěřitelně drzý. Dosavadní průběh zatýkání ukazuje, že takových zjevně bylo víc, než dost.

V pondělí byla uzávěrka aktuálního čísla Reflexu. S kolegou Bohumilem Pečinkou jsme se radili, jak informace zpracovat. Kolega Pečinka navrhoval větší text, stále ale nebyl dostatek „masa“. Navíc nebylo jisté, kdy má k celé akci dojít. Tou dobou se ale už šířily informace, že během tohoto týdne.

S těmi samými poznatky za mnou v úterý po zahájení schůze sněmovny chodili někteří  poslanci, nebo poslankyně, s nimiž se lze bavit i mimo záznam. Sami totiž slyšeli, že se má tento týden „něco velkého stát, asi v souvislosti s Janouškem“, jak poznamenal jeden z občanských demokratů. Evidentně se spíš snažil vyzvídat. „Že jste něco takového psal a vyjde to v Reflexu ve čtvrtek? To už bude po akci, ne?“ smál se jeden z jeho kolegů z ČSSD.¨

V noci ze středy na čtvrtek celou řadu politiků jakýkoli smích přešel. K Janouškovi totiž přes deklarované opovržení chodil „pro rady“ kde kdo.

Sportovní hry se policistům z ÚOOZ prozatím vydařily na zlatou medaili téměř ve všech disciplínách. 

ReflexReflex|Petr Kolář