Logo ČT

Logo ČT Zdroj: Štěpán Mareš

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zrušme televizi jako Řekové!

Nutnost úspor na jihu Evropy možná naučí celou EU, že řada veřejných statků placených z peněz občanů je úplně zbytečná. Třeba veřejnoprávní televize, či v České republice televize „veřejné služby“.

Řecká vláda v rámci nutných úspor zrušila tamní státní televizi. Základním důvodem bylo to, že je drahá. Redaktoři řecké televize se ale nevzdali - vysílají dál přes internet. Stejně tak to nezabalila řecká vláda - bude budovat novou, rozměrově nesrovnatelně menší a levnější veřejnoprávní televizi. Ale gigant, ve který přerostla jejich „stará“ veřejnoprávní televize, už byl na odpis. Tak ho odepsali.

Když se podíváme okem dobrého hospodáře, vidíme, že proti naší televizi veřejné služby je možné vznést stejnou námitku jako proti té řecké. Je drahá. Je zbytečná - zábavu není potřeba platit z peněz občanů pod záminkou „veřejné služby“, veřejnou službu z vysílání ČT zajišťuje v podstatě jen ČT 24. V době Internetu a jeho všeobecné rozšířenosti je televize i (velmi draze) technologicky zastaralá. V dnešní době netu je šíření televizního signálu vzduchem skoro stejný anachronismus jako svícení petrolejkou, a musím přiznat, že mezi mými známými už nemá doma televizní přístroj skoro nikdo.

Proto navrhuji vládě, aby se řeckým přístupem inspirovala. Ať zruší veřejnoprávní televizi a založí novou, která bude provozovat jen to, co je nyní k vidění na ČT 24, a vysílat bude jen po internetu. To umožní fungování skutečně nezávislého zpravodajství a publicistiky oproštěnému od finančních zájmů a komerce, ale bude to stát pět až deset procent dnešního televizního rozpočtu. A šetřit potřebujeme stejně jako Řekové.

Vydávat jakýkoliv zábavní televizní kanál za věc veřejné služby, veřejného zájmu, je nesmysl, demagogie a lež. A je celkem jedno, zda jde o většinovou zábavu na ČT1, menšinovou na ČT2 nebo dokonce zábavu pokleslou jako na ČT Sport. Všechny tyhle kanály by se měly zrušit, mělo by ustat šíření televizního kanálu, a po Internetu vysílající ČT24 by splnila všechny požadavky, které lze v demokratické společnosti na televizi veřejné služby klást.

Vysílat zábavu veřejné služby je totiž jen kousek od myšlenky na veřejnoprávní sexuální zábavu, od zakládání nevěstinců veřejné služby, kde budou zcela objektivní a nestranné prostitutky.