Paterčata

Paterčata Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Chceme více romských paterčat

Causa romských paterčat ukázala, že řada našich spoluobčanů jsou rasističtí primitivové. Doufám v další paterčata snědé pleti, protože už je načase si uvědomit, kdo je v naší minoritní společnosti kdo. Kdo je vcelku normální, a koho je minimálně třeba vyřadit z přátel na Facebooku.

Co se v tisku řeší romská paterčata, vypadají moje rána takto: Probudím se, podívám se na Facebook, zablokuju tři až pět lidí a jdu si udělat kafe. A jak čekám, než se začně vařit voda, hřeji se myšlenkou, že jsem se zase zbavil pár hlupáků. Mám zřejmě díky své přičmoudlosti na rasisty trochu alergii.

Když demonstrují na severu Čech tamní občané proti nepřizpůsobivým, nechápu to jako rasismus. Ti lidé prostě mají dost krádeží, rvaček a heroinu, a je jim vcelku jedno, jakou barvu má nepřizpůsobivá menšina v jejich městě. Jim vadí ta nepřizpůsobivost, ne barva. Proto rozhořčení intelektuálních snobů nad těmito demonstracemi nesdílím a nemyslím, že by demonstranti ve své většině byli nějací rasisté.

Pak jsou ovšem momenty, kdy se naplno projeví opravdový rasismus zaznamenáníhodné skupiny majoritních spoluobčanů. Situace, kdy se Rom dostane do nějaké neutrálního výjimečného příběhu, který nijak nesouvisí se sociální nepřizpůsobivostí nebo barvou pleti (jako třeba narození paterčat), a přesto se najednou vyrojí takových sprostých rasistických urážek proti němu, až jeden nestačí zírat. Přesně to se stalo v cause romských paterčat.

Salvu blogových výlevů a internetových diskusí na téma „nejsem rasista, ale kočárky by jim dávat neměli, protože jsou černí“ musel zaznamenat každý uživatel internetu. A já tuhle salvu využil k tomu, že jsem si na Facebooku začal lidi s rasistickými projevy prostě blokovat. Nechci jejich jedy číst, nesdílím jejich protiromský rasismus, a navíc si myslím, že když tito jedinci mluví o mně, tak jako o „zfetovaném Židákovi“. Proč by měli o mně mluvit jinak než o oné romské matce paterčat? Zvlášť vzhledem k tomu, že ona nyní slavná romská rodina patří mezi slušné, socializované Romy.

A tak doufám v narození ještě několika romských paterčat, protože to umožní nám, majoritní společnosti, rozlišit mezi našimi neromskými spoluobčany normální lidi od rasistické pakáže.