Bradley Manning

Bradley Manning Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Vojín "WikiLeaks" Manning zaslouží doživotí

 S naprostým znechucením sleduji, jak se v průběhu soudu s vojákem, který ukradl tajné materiály americké armády a předal je Assangovi, stává pro media a alternativce hrdina naší doby, následováníhodný rebel. Lidé, neblbněte, ten člověk je přece zrádce!

Jako vždy, když nějakého lumpa soudí americká justice, najde se hrstka alternativců s chronickým strachem z falu, autority, kteří to vidí jinak, a onen lump je pro ně hrdinou. Vojín Manning, který má tisíce stoupenců, je celkem normální grázl, zrádce, a je úplně jedno, jestli je to idealistický modrooký hošík, nebo potetovanej gauner jako autor tohoto komentáře.

Provozovatel serveru WikiLeaks Julian Assange je pro mnohé hrdinou, a přestože mě ztělesňuje spíše personu načesaného trolla než Jury Jánošíka, dělá jen to, co má publicista dělat: Zveřejňuje. Možná je to, co zveřejní, nelichotivé, a je k diskusi, zda zveřejnil i obsahy, které mohou ohrozit konkrétní lidi. Pokud ano, patří také před soud - ale to není tématem tohoto textu.

Manning se na rozdíl od Assange dopustil zločinu, který se v armádě vždy trestal zastřelením za úsvitu. Data, která měl pro svůj národ ochraňovat jako tajná, ukradl a zveřejnil. Učinil tak v uniformě armády, které přísahal věrnost, a výslovně a evidentně proti zájmům národa, za který přísahal bojovat.

Učinil tak v době války - Amerika je ve válce proti terorismu - a ještě před sto lety by byl bez pardonu popraven. Nyní žijeme v slitovném 21. století, tak ho nechají naživu. Ale doživotí rozhodně zaslouží jako každý voják, který zradí a přidá se na stranu nepřítele národa, za který přísahal i položit život.