Petr Hájek

Petr Hájek Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Petr Hájek versus Angelina: Boj o prsa

Bývalá levá ruka Václava Klause, z opice nepocházející Petr Hájek, se nově stal i genetikem a onkologem. Pravděpodobnost rakoviny prsu diagnostikuje podle mediálních zpráv o pacientech. Já si analýzou jeho textu dovoluji diagnostikovat hrozící demenci. Na revanš.

Radikální prevence - preventivní chirurgické odnětí "vnitřku" ňader, prsních žláz - je sice opruz na půl roku, ale stojí za to. Některé vadné geny u žen, které jsou nositelkami konkrétní genetické poruchy, totiž zapříčiní výskyt rakoviny prsu skoro s jistotou. A karcinom prsu zabíjí. Navíc, když se nezachytí včas, musí chirurg často odstranit mnohem víc tkání než jen žlázy. Kosmetické důsledky se pak odstraňují mnohem obtížněji.

 

Petr Hájek však ostře odsoudil americkou herečku, která se v momentě, když měla skoro devadesátiprocentní genetickou pravděpodobnost raka dostat, k vyoperování prsních žláz odhodlala. Neuvádí žádné zdroje svých informací, jen se mu prostě nezdá, že by něco takového mohla genetika poznat. A protože se mu něco nezdá, tak je to špatně. Tak absolutní víra ve vlastní dojmy je z diagnostického hlediska alarmující.

 

Když se pak podíváme na další Hájkovy výroky, je nutné zbystřit pozornost ještě více: "Nikdo sice nedokázal, že kouření způsobuje rakovinu plic, ale stojí to na každé krabičce cigaret a stále to omílají v médiích lékařské 'autority'," napsal Petr Hájek na svém serveru. Když pochybuje o závěrech moderní genetiky, je to snad ještě v rámci akceptovatelné normy. Jde přece o mladou vědu. Když však někdo zpochybňuje výsledky nesłožité chemické analýzy kouře, je to na pováženou. Cigaretový kouř a dehet prokazatelně obsahují nejméně šedesát karcinogenních látek.

 

Proto se domnívám, že by měl Petr Hájek místo amatérských onkologicko-genetických úvah vytisknout všechny své texty z poslední doby a nechat je posoudit kompetentním psychiatrem. Všechny signály totiž ukazují, že u Hájků už možná klepe na dveře doktor Alzheimer. Pokud je však tato choroba podchycena a včas zaléčena jak klasickou medikací, tak konopím, je obvykle možné její rozvoj zpomalit.

 

Petr Hájek rozhodně neměl s vyšetřením váhat.