kachny

kachny Zdroj: jakub horák

JAKUB HORÁK: Pozorování kachen na jezírku osmkrát jinak

Říká se, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Co ale kdybychom to zkusili i naopak - očima kolika lidí se na svět dokážu podívat, tolik jazyků umím použít? Vezměme si třeba pozorování dvou kačen na rybníčku.

 

POHLEDEM ZPRAVODAJCE


Monitoroval jsem dvě kachny na zahradním jezírku, č. p. 198. Oba objekty se pohybovaly po prostoru částečně chůzí, částečně plavbou a neupustily vytýčený perimetr. Ve 14:30 došlo ke konzumaci jednoho rohlíku kačerem, přičemž kachna neopustila stanoviště. O několik minut později se směrem k rohlíkům vydala i pěšky kachna, ale ke kontaktu nedošlo, vylekala se ryby. Monitoring ukončen 16:00, objekty zůstávají na místě.



POHLEDEM VOJÁKA


Zatímco kachna zůstává na základně, kačer provádí průzkum okolí. Ve 14:30 zaměřil plovoucí rohlík, cíle dosáhl o deset minut později. Po návratu do hnízda předal hlášení. Vzápětí vyráží směrem k rohlíkům i kachna. Plíží se pěšky po břehu, zatímco kačer jí plavbou v těsné blízkosti poskytuje námořní podporu. V blízkosti rohlíku se však pod hladinou pohybuje další objekt oranžové barvy, který vydává varovné signály. Seskupení si nebylo jisto palebnou převahou, proto se vrátilo zpět na štáb, kde v současné chvíli probíhá porada.



POHLEDEM ETOLOGA - FILOSOFA


Je zajímavé pozorovat pár kachen a porovnávat jejich chování s lidským. Zatímco samice se drží v bezpečí, samec prozkoumává okolí a hledá zdroje. Kachna od samce očekává, že jí k těmto zdrojům umožní přístup. Sama mu neposkytuje nic, kromě toho nejdůležitějšího - iluze smyslu jeho bytí, jakési axis mundi, středu světa, kolem kterého se toto léto jeho bytí otáčí.



POHLEDEM PRAVICOVÉHO POLITIKA


Kačer ani kachna během celého odpoledne neprojevovali žádnou aktivitu. Nepsali žádné články, netelefonovali, ani nevyvíjeli fyzickou aktivitu. Celý den promarnili. Obživu si hledají náhodně a přiživují se na potravě ryb. Pokud tyto kachny vychovají potomky k podobnému životnímu stylu, celý systém kachní ekonomiky se brzy zhroutí.



POHLEDEM TÁNI FISCHEROVÉ


Ty kachny - to jsme my. Schouleni do své pradávné prapodstaty, v dokonalém souladu s Gaiou - matkou zemí. Není třeba o nic usilovat, tráva roste sama, vše do sebe zapadá. Objeví se hlad? Hle - rohlík! Gaia se sama stará o své děti, životní prostředí břehů jezírka je samo o sobě dokonalé, pokud ho člověk nezačne ve své bezbřehé pýše ničit.

 

POHLEDEM NYMFOMANKY


Skočila bych na to hned, myslí si kachna. A kačer místo toho pořád jen okolo obchází. Proč mě zkouší opít rohlíkem, k čemu takové cavyky? Mám mu to říct rovnou, že jdeme píchat? Nebo aspoň dneska nebudu za sexuálního loudila? Z břehu nás pozoruje nějakej kluk - nejspíš úchyl.



POHLEDEM BÁSNÍKA (JAPONSKÁ ŠKOLA)


Zahradní jezírko.
Dvě kachny.
Plují na nebi.



POHLEDEM NEZNÁLKA


"Kachny, kačenky - aby je čert vzal!" (Pan Scouperfield)