Znovuzvolení Bohuslava Sobotky do čela ČSSD

Znovuzvolení Bohuslava Sobotky do čela ČSSD Zdroj: Stanislav Krupař

PETR KOLÁŘ: Socialisté se opět perou

Politický diář Petra Koláře o podnikatelích a politických šarvátkách okolo Miloše Zemana. Lenka Bradáčová jako borec na konec.

 

 Když se stal Miloš Zeman prezidentem, tvářil se šéf Lukoil Aviation Martin Nejedlý jako jeden z hlavních vítězů. Teď ho čekají potíže. Šéfa státní kasy Miroslava Kalouska prý totiž naštvalo, že ho Nejedlý a spol. prostřednictvím billboardů „Stop Kalouskovi na Hradě“ vtáhli do prezidentské kampaně. Odvetu údajně chystá přes byznys. Nejedlý totiž vydělává milióny na dodávkách leteckého paliva kerosin pro letiště. Kšeft, v němž dělá Nejedlého firma de facto prostředníka mezi Českým Aeroholdingem, Čeprem a Správou státních hmotných rezerv, získal ještě v dobách, kdy byl Nejedlý zadobře s Miroslavem Šloufem. Jako odměnu od Mirka Topolánka a Marka Dalíka za dodávku přeběhlíků Melčáka s Pohankou. Teď prý hodlá Kalousek nechat smlouvy Nejedlého firmě vypovědět a nechat ho okamžitě vrátit, co od nich nabral. Což může údajně činit víc než 300 miliónů. To by byl problém pro Nejedlého a zřejmě i celou SPOZ. Nejedlý prý tudíž běhá a vykládá, že by se to panu prezidentovi nelíbilo. Těžko ale říct, zda by se kvůli tomu Kalousek před Zemanem „vztyčoval“, jako to nedávno tvrdil jeho imitátorovi. Spíš vztyčí prostředník, aby Nejedlému ukázal, že je jednička.

 

Jednu „jedničku“ už Miloš Zeman viděl. A spolu s ním i jeho stoupenci v ČSSD v čele s Michalem Haškem. Ukázal ji Bohuslav Sobotka při sestavování své stínové vlády, když zemanovce téměř komplet vynechal. Socialisté už se tedy opět perou. My ostatní se můžeme těšit, jak bude v případě vítězství ČSSD ministr životního prostředí Vladimír Špidla regulovat sluneční paprsky nad Českem.

 

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nedávno řekla Frekvenci 1 „mimo záznam“, že na ni protikorupční policie v čele s Tomášem Martincem účelově vyrábí kauzu. Martinec to odmítl, nicméně krátce poté oznámil, že na svůj post k 15. květnu rezignuje. Policejní šéf Martin Červíček ocenil jeho „chlapské gesto“ a dodal, že s Martincem počítá na jiný vysoký post v policii. Něco na tom nesedí. Buď měla pravdu Bradáčová a pak by se měl Martinec pakovat z uniformy a čelit důslednému vyšetřování. Anebo se nic takového nedělo a pak by se za znevěrohodňování policie měla balit Bradáčová. Věc ovšem šetří odbor kontroly Policejního prezídia pověstný tím, že zpravidla nevyšetří nic zásadního. Vše tedy asi skončí nějakou typicky upachtěnou plichtou.