Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Tomáš Tesař

PETR KOLÁŘ: Facebookový démon Zdeněk Škromach čeká na paprsky oranžového sluníčka

Petr Kolář věnuje ve svém politickém diáři mimojiné pozornost Zdeňku Škromachovi a jeho sluníčkovému statusu na Facebooku.


Jaro je tady a s ním i pozoruhodné postřehy facebookového démona Zdeňka Škromacha z ČSSD. „Dnes to vypadá na pěknou hycnu, ale sluníčkově. Ranní kafíčko a několik zajímavých jednání. A v poledne pracovní setkání s panem prezidentem Milošem Zemanem. Je zajímavé, kolik lidí k němu upírá zraky v naději na změnu poměrů v této zemi. Nečas by si měl vzít příklad z počasí a odejít, jako to udělala paní zima. Lidé čekají na paprsky oranžového sluníčka,“ napsal Škromach v uplynulém týdnu. Uff, fakt se nemůžeme dočkat!

 

Poslanci sportují často a rádi. Ještě raději, když si na své aktivity mohou vzít peníze z eráru. Ostatně šéf státní kasy Miroslav Kalousek je také sportovec. Problém nastává, když se informace o státním příspěvku na sportování dostanou na veřejnost. Kalousek „směšných“ 650 tisíc na turnaj parlamentního fotbalového týmu v Soči, organizovaný Igorem Svojákem z ODS, interně přislíbil, jeho náměstek neměl proti částce na jednání rozpočtového výboru žádné výhrady. Trvalo to však jen do chvíle, než se informace dostala do médií. V tu chvíli se Kalousek postavil proti „plýtvání penězi daňových poplatníků“. Svoják a spol. mají smůlu, a ještě jsou za pitomce a vydřiduchy, Kalousek za hrdinu. Jak pod podmínkou zachování anonymity poznamenal jeden ze členů týmu, kdyby to všechno upekli až příští týden na výjezdním zasedání rozpočtového výboru v Karviné, nikdo by si toho nevšiml a vše by bez problémů prošlo. Anebo se měli Svoják a ostatní dohodnout s koučem fotbalové reprezentace Michalem Bílkem. Pokud by se uvolil složit post trenéra nároďáku a místo toho vedl poslance v Soči, fotbaloví fanoušci by se na těch 650 tisíc jistě rádi složili.

 

Po debaklu TOP 09 a Starostů v posledních krajských volbách to na další spolupráci příliš nevypadalo. Starostové totiž uspěli jen tam, kde si kandidátku postavili sami a jejich image nekazilo logo topky. Ačkoli tedy smlouva mezi oběma subjekty vypršela na konci loňského roku, její nová podoba se rýsuje až nyní. Starostové si vymohli, že s TOP 09 budou nově kandidovat jen do sněmovny (kam by se sami zřejmě nedostali), případně do Senátu, kde by větší úspěch také zaznamenali jen stěží. Naopak pro komunální a krajské volby si budou moci stavět kandidátky vlastní a klidně jít i proti topce. Tak takhle nějak vypadá spojení v dobrém i ve zlém. Ha, ha.