Sjezd TOP 09

Sjezd TOP 09 Zdroj: Tomáš Tesař

PETR HOLEC: S TOP 09 začíná být legrace! Nápadně připomíná Věci veřejné

Tak a je to tady, obvyklý rituál! V úterý TOP 09 hrozí odchodem z vlády, protože se prezident Miloš Zeman v Rakousku zase trochu víc opil sám sebou a řekl, že jmenování velvyslanců vlastně může vyřešit jen s premiérem, tedy bez ministra zahraniční a papírově šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Snad ho to napadlo, zatímco při svém zádumčivém sunu (chůzi) přemýšlel o zjednodušení zašmodrchané tuzemské politiky. Možná mu ale s radou do Vídně zavolala Jiřina Bohdalová.

 

Ve středu pak TOP 09 pro změnu pohrozila odchodem z pražské vládní koalice, neboť ODS prý nepodpořila její plán reorganizace magistrátu. Neptejte se mě radši, o co šlo; nevím to a ani to není důležité. Stejně jako to nebylo důležité, když TOP 09 hrozila tím samým jen pár dnů předtím. Řekněme prostě, že i politická strana musí vykazovat nějakou činnost, když už je my, voliči, skoro všechny platíme.  

 

Mnohem důležitější je, proč se to všechno děje doopravdy. A velmi prostá odpověď je, že Miroslav Kalousek dobře ví, že hlavní boj v příštích sněmovních volbách se neodehraje mezi levicí a pravicí, protože především na Moravě už několik let prožívají červené období a nezdá se, že se chystají na nějaké jiné. Místo toho se hlavní volební klání odehraje mezi pravicí, tedy mezi ODS a TOP 09.

 

A mimo jiné se bude bojovat právě o Prahu, tradiční baštu pravice s největší volební silou. V posledních volbách - jak sněmovních, tak záhy i městských - tady TOP 09 vyhrála, samozřejmě k velkému zděšení ODS. Ostatně ani nikdo z nás, obyčejných Pražanů, co jsme tolik milovali své radní v bílých oblecích a špičatých botách, do smrti nezapomene na zdejší totální triumf dua Pavel Bém-Roman Janoušek ve volbách v roce 2006. Stejně jako do smrti nezapomene na totální zkázu stejného dua, pochopitelně. Mazánek s Kolibříkem přeci jen byli trochu moc i na hlavní město. Možná na Filipínách?

 

Sledujte nenávistnou mluvu i chování skutečného šéfa TOP 09 a ministra financí Kalouska k ODS a především k jejímu slabému šéfovi a premiérovi Petru Nečasovi, jenž teď tráví nejvíc času brutalizací vnitrostranické opozice, a pochopíte, že se jej rozhodl zničit. Příští volby totiž rozhodnou, kdo bude napravo – a do jisté míry logicky i nalevo – diktovat.

 

Jak zní i z partajních útrob, je plán centrálního mozku TOP 09 jasný: porazit ODS, poté se spojit s ČSSD, případně i někým menším a ODS tím vymazat z hlavního politického hřiště.

 

Kalousek totiž ví, že další odchod do opozice by rozkládající se ODS zřejmě nepřežila; zatím ji aspoň naoko stmeluje vládní vliv a vidina budoucího vlivu. Ztráta vlivu urychlí rozklad. Politologie tomu říká dostředivé a odstředivé síly. Třeba když se vám najednou ze strany odstředí stovky starostů a ministerských náměstků. I někteří z ODS už mluví o Nečasově konsolidaci jako o cestě k desetiprocentní straně, jíž bude pevně šéfovat, protože se do funkce zamiloval. Což byl zisk Věcí veřejných, ještě než voliči viděli, jak moc veřejné jsou. Destrukcí však projekt Víta Bárty nyní nejvíc připomíná TOP 09.