odpadky

odpadky Zdroj: profimedia.cz

Magistrát má bordel v rozpočtu, my ho za trest budeme mít na ulici

Technická správa komunikací hlavního města Prahy dostala letos od magistrátu dotaci „pouze“ ve výši 390,3 milionu korun, tj. o cca 100 milionů hubenější příděl než loni. Tato částka je prý ale tak malá, že TSK musí omezit některé služby.

 

Z pražských ulic tedy zmizí 1 760 odpadkových košů (více než čtvrtina). Ty, které zůstanou, se pak budou vyvážet méně často. Asi tak o polovinu méně. Dále: prašné ulice přestanou brázdit kropící cisterny a celkově se v Praze uklidí o zhruba 20 tisíc kilometrů komunikací méně než loni. Zatím nikdo nespočítal, kolik tun psích výkalů zůstane zákeřně nastražených na slepce a jiné neopatrné chodce, ale projděte se třeba Lublaňskou a udělejte si obrázek sami.

 

Jak to vnímám já, jako občan Prahy? Jako klasiku. Daně platím rok od roku vyšší, protože politici sypou ve velkém peníze do zpackaných projektů, a pak mě v neméně zpackaných kampaních přesvědčují, že to všechno bezpodmínečně potřebuju. Experimenty typu Open Card, za které půjde brzy pár lidí sedět, tunel Blanka, jenž bude zprovozněn raději až v době, kdy už nebude koho zavřít, cyklostezky vedoucí odnikud nikam, ale dražší než dálnice, monstrózní betonové květináče, kvůli kterým je na Smíchově příjemnější chodit po silnici než po chodníku… To vše a spousta dalších nesmyslů je podle zastupitelů pro Pražany nezbytné.

 

Městská pokladna však není bezedná, takže některé drobnosti budeme muset na oplátku oželet.  Mezi postradatelné výdobytky, na něž tentokrát nezbyly prostředky, patří úklid města. Přitom odpadky se na mnoha místech v Praze soustavně hromadí kolem notoricky přeplněných košů už teď. Zkuste třeba v libovolnou denní dobu vyhodit krabičku od cigaret u vestibulu metra na náměstí I. P. Pavlova. Nemáte šanci! Jestli se sníží frekvence vyprazdňování tohoto jednoho koše o polovinu, máme na Pavláku do týdne mor.

 

 Pokud TSK nedokáže zajistit služby, kvůli kterým jí magistrát dotace (i když letos nižší) přiklepl, je čas hledat jiného poskytovatele. Takového, který to zvládne. V republice roste nezaměstnanost, ve hře je slušný balík peněz, o dostatečný přísun odpadků se Pražáci jistě vždy postarají. Přeci se musí najít šikovný manažer, který z této konstelace vykřesá oboustranný profit. Magistrát už jistě takového usilovně hledá, napadlo mě. Otevřel jsem oficiální stránky státních institucí, abych se podíval, za jakých podmínek je možné se do slibného byznysu zapojit. Našel jsem ale jen Kafkův Zámek.

 

Které konkrétní firmy se podílejí na celém cyklu fyzické likvidace odpadků z Prahy? Kolik si která za jednotlivé položky účtuje? Kdo osobně je za tyto částky zodpovědný? Jakou část rozpočtu TSK pokrývají dotace od magistrátu a odkud se bere zbytek? Kde se vůbec na webech magistrátu a TSK dočtu o aktuálním problému? Jaké možnosti spolupráce město soukromým firmám nabízí, aby se vyhnulo návratu ke středověkým hygienickým standardům? Odpovědi na tyto základní otázky jsem hledal dlouze, avšak marně. Po každém kliknutí na zdánlivě relevantní odkaz se na mě vysypala hromada nesouvisejících textů, vyhledávače webu TSK neznají slova jako „rozpočet“ či „dotace“ atd. K čemu jsou informační portály magistrátu a TSK dobré, když na nich nelze dohledat sebemenší aktivitu ohledně řešení průšvihu, za který se Praze může směle posmívat i Brno?

 

Návrh rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2013 počítá s příjmy okolo 36 mld. Jsou to naše peníze, reálně jsme je vyprodukovali a odevzdali. Pokud mi mou poměrnou část magistrát z vlastní iniciativy včas vrátí, jsem ochoten se o veškeré své odpadky postarat po vlastní ose. Jestli se tak nestane, nevím, snad začnu vynášet smetí na Mariánské náměstí před sídlo pomazaných magistrátních hlav. Ale nelíbí se mi to. Nemáte někdo lepší nápad?