Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Stanislav Krupař

PETR KOLÁŘ: Miloš Zeman jako manažer fitness centra. To neni scifi!

Prezident zvolený takovým počtem voličů (…) je v takové váhové kategorii, že by se s ním mělo počítat,“ vysvětloval Právu šéf diplomacie Miloše Zemana Hynek Kmoníček.


Jasně tím nastínil Zemanovu pozici při jednání s Karlem Schwarzenbergem o jmenování velvyslanců včetně Livie Klausové na Slovensko. Ostatně, knížeti ve funkci zbývá rok, Zeman jich má k dobru pět. Jak to tedy asi dopadne? Zajímavější však je, v čem všem si Zeman myslí, že by se s jeho názorem mělo počítat. Nedávno se vyslovil pro vytvoření česko-slovenské hokejové ligy, minulý týden vyzval zemědělce k vytvoření vlastních obchodních řetězců. Vlastně už jen zbývá, aby se naplnila slova z prestižního německého týdeníku Der Spiegel. Jeho redaktorka při psaní Zemanova profilu nesprávně pochopila název tělovýchovného podniku, kam nastoupil do odělení komplexního modelování. Namísto konstatování, že byl Zeman po vyhazovu z KSČ zaměstnán ve Sportpropagu, popisovala ho coby manažera fitness centra. A k tomuto byznysu má prezident jistě také co říct!

 

Po krachu Jiřího Dienstbiera na sjezdu ČSSD přemýšleli někteří spojenci Bohuslava Sobotky, jak senátora udržet v širším vedení strany. Například zvolením do předsednictva ústředním výkonným výborem. To by ovšem Dienstbier musel mít nominaci některého z regionů. Mezi desítkou členů zvolených v sobotu však Dienstbier nefiguruje, z krajů ho ani nikdo nenavrhl. Sobotka sice přispěchal s ujištěním, že s ním nadále počítá do své stínové vlády. Mezi socialisty se ale rodí jiný plán, kam bývalého místopředsedu uklidit. „ČSSD chce poslat Dienstbiera do Bruselu,“ hlásal jeden z titulků. Většina spolustraníků ho sice chce poslat spíš jinam, s „bruselí“ se to však rýmuje.

 

Ministryně kultury Alena Hanáková (za TOP 09 a Starosty) šla do sebe a slibuje něco, čeho by se od ní málokdo nadál. Naznačuje to její reakce na situaci, kdy premiér Petr Nečas ve vládě dvakrát přerušil rozpravu o rekonstrukci Národního muzea s tím, že Hanáková neuměla odpovědět na klíčové otázky, a následně ji tvrdě kritizoval. „Myslíte, že všechny kritiky, všechny výroky kohokoli by se měly brát jako kritika vlastní práce?“ reagovala Hanáková pro MF Dnes. „V každém případě, pokud má pan premiér tento výrok, tak se nad ním minimálně zamyslím,“ doplnila k tématu. Alespoň minimálně se zamyslet není pro výkon funkce ministryně vůbec od věci …