Papež František I.

Papež František I. Zdroj: Profimedia

KAREL KŘIVAN: Moderní papež je protimluv

Chování nového papeže, který se snaží dávat najevo skromnost, vyvolává různé reakce. Jedni ho chválí, druzí považují za pokrytce a třetí říkají, že skromnost sama o sobě nestačí.

 

Patřím k těm, kteří si myslí, že i trochu teatrální zdůrazňování osobní skromnosti je za dnešní situace důležité. Elity by měly za dnešní situace dát minimálně najevo cit pro ekonomickou situaci mnohých spoluobčanů. Což se neděje, a nemusí se to vyplatit. Francouzská revoluce také nebyla ideálním řešením, ale ti kteří tehdy vládli, tak dlouho podceňovali situaci a pohrdali bezmocnými, až se nestačili divit. Z ekonomického bezvětří nám nepomůže proklamovaná skromnost, ale je to dobrý začátek.

 

Z vlastní zkušenosti vím, jak mnozí manažeři na mě koukají jak na podivína, když jim řeknu, že přijedu na schůzku vlakem nebo tramvají. „Nejezdím sockou“ se stalo pro mnohé rádoby úspěšné dámy a pány oblíbeným vyjádřením svého společenského statusu. Nejde mi o to, že musíme demonstrovat chudobu, ale neměli bychom alespoň demonstrovat blbost. Mám pocit, že o to se papež snaží.

 

Pak jsou ti, kteří mu nevěří. Že je to celé podezřelá ta okázalá skromnost. Inu uvidíme. Jak říkám, připadá mi lepší projevit pochopení, než nic. Od šéfa samozřejmě očekáváme víc, než že pochopí, pro situaci svých podřízených. Je šéfem právě proto, aby věci měnil, řídil a posouval. Skromný papež může být sympatický, ale zůstane li to bez vlivu na organizaci, kterou má řídit, pak to zůstane nevýznamným gestem.

 

Nejvíce připomínek ale čtu, že prý je sice pěkné, jak papež klade důraz osobní skromnost, ale že je to stejně konzervativec a žádný modernista. Chce se mi vždy dodat: Zaplať Pánbůh za to. Církev je prý potřeba modernizovat. Nemůžu jí sice do toho mluvit - ale říkám si, proč modernizovat? A podle koho? Podle „moderní“ Evropy, která je zadlužená, stárnoucí a čím dál tím více nekonkurence schopná? Budeme li chtít po církvi, aby byla jako my, pak jednak dopadne jak my a jednak přestane být církví. Navíc je komické, když zrovna lidé považující se za liberály, chtějí po někom, aby se přizpůsobil. V jednom ze svých posledních textů Karel Čapek napsal: „Řekne li vám někdo věřte, říká vám tím – buďte stálí a co nejstálejší“. A Čapek byl moderní muž své doby. Jen si nesmíme plést víru s módním průmyslem.

 

Západ nemá mnoho vůdců. Řekl bych, že žádného. Sledujme tohoto papeže a nechtějme po něm aby byl moderní. Vyžadujme od něj sílu proměnit porozumění v činy.