Útok v Bostonu

Útok v Bostonu Zdroj: profimedia.cz

Útok v Bostonu
Útok v Bostonu
Útok v Bostonu
Útok v Bostonu
Útok v Bostonu
9
Fotogalerie

ZDENĚK STRNAD: Bomby v Bostonu ukázaly, že před sviněma se neschováš

Na chodníku v Bostonu ještě nezaschla krev mrtvých a zraněných po bombovém útoku, a spousta lidí už má jasno na koho zaměřit nenávist.

 

Před pár hodinami vybuchly v Bostonu dvě bomby přímo u trati tradičního bostonského maratonu. Dalších pět náloží se podařilo odhalit dřív, než měly šanci explodovat. Situace je značně nepřehledná, údaje o počtu mrtvých a zraněných se liší (dva nebo dvanáct, desítky nebo stovky?). O promyšlený teroristický čin šlo v každém případě, kdo ho ale spáchal nemá nikdo ponětí. Konspirační teoretici a rasisté mají ovšem jasno - zvláště v okamžiku, kdy jeden ze serverů uveřejnil informaci, že policie hlídá v nemocnici podezřelého (ne viníka! podezřelého) saudskoarabského původu.

 

Všem je jasné, že to je práce muslimů, a nehodlají o tom diskutovat. "Zabijte všechny Araby! Zničte Saudské Araby!" Takových výkřiků fašizoidních blbů jsou plné sociální sítě. Přitom akce nevykazuje znaky toho, že by byla organizovaná velkou mezinárodní sítí - bomby jsou vyrobeny hodně primitivně, navíc bostonský běh je moc malý a není tam dost VIP účastníků na to, aby média milující Al Kajdu zajímal. Daleko pravděpodobnější je teorie o solitérovi nebo miniaturní skupince, operující na vlastní pěst.

 

 

Co když to byl některý z válečných veteránů, kteří chtěli při příležitosti aktuálního Dne Patriotů upoutat pozornost na své problémy? Pamatujte na Timothyho McVeigha. Co když to byl retardovaný teenager, který si chtěl zahrát na Smrtonosnou past, podobně jako James Holmes když postřílel 12 lidí na premiéře Dark Knighta? Ne, to prostě museli být muslimové. A tím netvrdím, že to muslimové nebyli. Klidně být mohli. Měli bychom se ale mediokracii bránit tím, že budeme aspoň v minimálním množství potřebovat vlastní hlavu.

 

 

Nenechte se mýlit - neobhajuju tady muslimy ani čistě bílé WASP chlapce. Ten kdo to udělal, si zaslouží nejvyšší trest. Jen prosím počkejte s definitivním odsudkem než se bude vědět kdo to vlastně byl. Pokud se ovšem potvrdí, že bomby sestrojil někdo, kdo má blízko k islámu, bude to paradoxně hodně velký problém pro Baracka Obamu - jeho slavné tvrzení že "z globálního hlediska už Al Kajda nepředstavuje nebezpečí" by mu mohlo paradoxně pěkně zatopit.

 

Nikdo dnes není úplně v bezpečí. Vsadím se, že nikoho z účastníků běhu tohle nečekal ani v nejdivočejších snech. Zůstáváme uzavřeni ve svých bublinách, plněných počítačovými hrami a virtuální realitou. Až to bouchne v Praze, snad se probudí i Češi - kteří si povětšinou neuvědomují, že tyhle problémy se jich osobně dotýkají, a ne že ne. Rick Nelson, odborník na terorismus, říká: "Žijeme ve svobodné a otevřené společnosti - což znamená, že budeme vždy ohroženi psychopaty, extremisty a radikály." Je mi jedno, jestli je radikál modrý, žlutý, růžový nebo černý. Ukázal nám, že se neschováme - že si nikdo nikdy nemůže být jistý. Je to cena, kterou platíme za svobodu.