vrah

vrah Zdroj: profimedia.cz

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: Tři kluci zabili svoji kamarádku, lůza se tím baví už dva týdny

Takhle na zvracení mi bylo naposled při sledování scény z Nemocnice na kraji města, když sestra Ina seděla před interupční komisí, tradičně koukala jak chleba z tašky, a vysvětlovala úředníkům ve svetrech vyrobených z hliníku, že nechce dítě. Její tchýně pak vyděšeně vykřikovala, že Ina si chce nechat udělat vejškrab.

 

Ale kam se na tohle hrabe Dietlova normalizační fikce. Tři kluci brutálně zavraždili svoji kamarádku. Je to otřesný čin, chápu, že není možné jej odbýt jednou zprávou v Událostech a jít dál. Jenže média se na tomto činu pasou už dva týdny. A slovem pasou myslím to, že si každý den všichni můžeme několikrát podrobně přečíst každý detail celé vraždy, kdo dívku vyhodil z okna, jak ji škrtili, co z ní zbylo v popelnici, jak se u toho tvářila, určitě se najde i nějaké video s pěkně vyvedenou grafickou animací s popisky.

 

O vrazích víme už také úplně všechno. Zejména zásluhou serveru Tn.cz. Ten pod záminkou, že chce přece své čtenáře jen informovat, zaměstnává zřejmě navíc celou směnu redaktorů, kteří denně prohrabávají facebookové profily oněch tří vrahů a přináší nám zprávy o tom, kolikrát denně chodili na záchod, jak vypadali v dětství, co si prožili v pubertě a jak vypadá jejich pokoj. Víme jak se jmenují, odkud jsou, kde bydlí, a je jen otázkou času, než jejich rodiče přivítají doma první zápalnou lahev.

 

Spáchat brutální chladnokrevnou vraždu je jedna věc, pořádat hon na mladé vrahy a hyenisticky se pást na celé tragédii je věc druhá. Ten první čin totiž bude po zásluze potrestán. Ten druhý bude naopak odměněn, protože se najdou stovky lidí, které si ony zprávy každý den se zájmem čtou, návštěvnost stoupá, podařilo se. Bodejť by ne, společnost odkojenou na zprávách televize Nova a v poslední době i Prima Family, kde běžně v půl osmé večer uvidíte záběr na mrtvoly zavražděných lidí, už jen tak něco nešokuje.

 

A není to jen v televizi! Vy (a koneckonců i vaše děti) si můžete během vteřiny na stránkách Policie ČR najít fotografii uřízlé hlavy muže, po jehož totožnosti se pátrá. Ale samozřejmě, že brutální chování mladých se nakonec svede na nadměrné sledování akčních filmů a hraní počítačových her, vlastně se divím, že se za poslední dva týdny ještě nenašel odborník, který by tento problém takhle zanalyzoval.

 

Během prezidentské kampaně tolik skloňované slovo lůza pro mě tak konečně dostává reálné obrysy. Lůza nejsou ani voliči Miloše Zemana, ani návštěvníci Babovřesek, ani lidé nakupující ve slevách v Kauflandu. Jsou to ti, kteří se denně účastní lynčování vrahů na internetu výkřiky o tom, jakým způsobem by jim to oplatili. Abyste našli brutalitu, násilí a horor, nemusíte se dívat na americké filmy, Dietlovy seriály, ani hrát počítačové hry. Stačí se podívat okolo sebe.