Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Tomáš Tesař

Lidé slyší na boj s korupcí, blíží se nezadržitelný vzestup Okamury

Na české politické scéně začíná zuřit souboj o dědictví po Věcech veřejných. Jejich program postavený na boji s korupcí a na podpoře přímé demokracie v minulých sněmovních volbách přilákal přes deset procent hlasů. Kdo bude úspěšný?

 

První se na lov volných hlasů vydal miliardář Andrej Babiš s jeho stranou ANO. Při svém prvním volebním vystoupení ale nový Babišův subjekt loni na podzim příliš neuspěl, což jen povzbudilo další potenciální uchazeče o uprázdněné místo na politickém spektru. I proto se nyní na české politické scéně nenápadně formuje další strana. Dává ji dohromady nezávislý senátor a vyřazený kandidát na prezidenta Tomio Okamura. Shromáždil kolem sebe překvapivý mix lidí a iniciativ, jež ho mají vyzvednout za rok do Poslanecké sněmovny.

 

Na pomoc si Okamura bere například známého ekonoma Pavla Kohouta, který nedávno vydal svou politologickou prvotinu pod názvem Úsvit, v níž navrhl novou ústavu pro Českou republiku. Název Kohoutovy knihy by se dokonce mohl stát jménem pro nový Okamurův politický subjekt.

 

Kohout chce novou ústavu postavit na prezidentském systému, kde by nebyl žádný premiér a vládu by o své vůli sestavovala občany přímo vybraná hlava státu. Tady ale Kohoutova inspirace americkým politickým systémem v podstatě končí. Nová ústava by měla být nadále postavena zejména na odvolatelnosti všech volených politiků. Poslanec by mohl být odvolán na návrh jakéhokoli občana nebo skupiny voličů, ale mělo by to dvě podmínky. Navrhovatel hlasování o odvolání poslance by takové referendum musel sám zaplatit a poslanec by byl odvolán, pokud by pro to hlasovalo více voličů, než kolik daného politika do funkce zvolilo. Kdyby byl poslanec ve volbách například zvolen deseti tisíci hlasy, musel by pro jeho odvolání hlasovat deset tisíc a jeden volič. Možná to zní pěkně, ale v praxi by to vedlo k neustálému hlasování a jen by to zvýšilo už dnes vysoký počet voleb, jež se u nás konají.

 

A to ještě Kohout počítá s možností odvolat stejným způsobem prezidenta a s ním v jeho systému i celou vládu. K odvolání prezidenta by nestačilo jen referendum zaplatit, ale muselo by se navíc ještě shromáždit 50 tisíc podpůrných podpisů. To je velmi nízký počet, což se ukázalo při posledních prezidentských volbách. Prezidenta by sice Kohout dovolil odvolávat jen každých 18 měsíců, ale v praxi bychom chodili vládu odvolávat třikrát za funkční období. Radost by z toho asi měly jen reklamní agentury a inzertní oddělení médií.

 

Už teď ale Kohoutův koncept na odvolávání politiků oslavuje Holešovská výzva. Tato ostře protivládní iniciativa, která by chtěla změnit politický systém a zrušit politické strany, dokonce Kohoutův návrh ústavy prohlásila za základ debaty o novém základním zákoně. Mimochodem „velkého sněmu“ Holešovské výzvy se kromě Okamury a Kohouta účastnil také Vít Bárta, současný předseda Věcí veřejných. Právě Bárta by mohl také hrát v novém subjektu důležitou roli. Někdo totiž musí Okamurův pokus o založení strany financovat.

 

Dalšími Okamurovými souputníky při budování „Úsvitu“ jsou novinář a šéfredaktor Pivního magazínu Jaroslav „Večerníček“ Novák nebo bývalý poslanec za ODS Radim Fiala. Druhý jmenovaný dokazuje, že Okamura bude brát lidi ze všech konců politického spektra a bude stranu budovat, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Jak jinak si vysvětlit, že se spojil bojovník proti zvýšení daní Fiala a Okamura, jenž říká, že největší chybou polistopadového období byla víra v trh. Jenže s konzistencí svých názorů si Okamura nikdy nelámal hlavu. Teď nabízí přímou demokracii, odvolávání politiků, zabavování majetku a špetku pravicového populismu při řešení otázky menšin.

 

Přes Okamurovu neschopnost zformulovat jasný politický program může nezávislý senátor s novou stranou oslovit nespokojené voliče, kteří minule uvěřili Radku Johnovi. Nespokojenců může být nyní mezi nimi ještě více, což by mohlo z politika s japonskými kořeny dokonce udělat českou obdobu italského populisty Beppa Grilla. Tento komik, kritizující úplně všechno bez toho, že by nabízel alternativu, to díky krizi v posledních volbách dotáhl na Apeninském poloostrově až ke čtvrtině hlasů.

 

Grillova strana se jmenuje Hnutí pěti hvězd. Okamurovými hvězdami zatím jsou ekonom Kohout s návrhem nové ústavy, Holešovská výzva s potenciálem dostat demonstrující lidi do ulic a šéf VV Bárta, který už ukázal, že umí z pozadí řídit a finančně podporovat novou politickou stranu. Kdo se ještě přidá?