Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: Profimedia

ZDENĚK STRNAD: Ministr Heger škodí nemocným. Záměrně?

To, že proti léčebnému konopí brojí permanentní opozičníci typu Dušana Dvořáka nebo Stanislava Pence, považuji za relikt undergroundového koloritu. Ale to, že bude jeho legálnímu užívání nemocnými lidmi bránit i státní moc, je neuvěřitelně skandální.

 

Shrňme si fakta: sněmovna a senát jednoznačnou většinou hlasů schválila využití léčebného konopí – pacienti, kterým „tráva“ jednoduše a jednoznačně pomáhá (např. nemalá část pacientů s roztroušenou sklerózou je díky užívání konopí schopna téměř normálně fungovat), už by teoreticky nemuseli za dealery na černý trh nebo pěstovat na zahradě a bát se, že nějaký přespříliš aktivní policajt rostliny vyškube a případně je zažaluje. Schválně užívám kondicionál, protože rozhodnutí sněmovny je věc jedna, a uvedení do praxe věc druhá.

 

Ministr Heger se totiž rozhodl, že se uvedeným rozhodnutím sněmovny nebude řídit, a snaží se proti němu bojovat, jak se jen dá. Teď právě se snaží pomocí nařízení (jemu podřízeného) Státního ústavu pro kontrolu léčiv zakázat zdravotním pojišťovnám, aby konopí pro indikované diagnózy proplácely. Pokud se mu to povede, cena léčebného konopí se pro (ve většině invalidní) pacienty vyšplhá do výšin, které je pro ně učiní jednoduše nedostupným. Tím se účinně zablokuje trh: kdo by dovážel nebo pěstoval konopí a ucházel se o licence, když si dováženou či v Česku pěstovanou léčivou bylinu nebudou moci dovolit pacienti, které spolehlivě a bezpečně léčí?

 

Jenže ministr Heger k tomu v parlamentu řekl doslova a do písmene: "Je dneska nezvratným faktem, že účinnost konopí jako léčiva není brána jako seriózní a léčivo v této farmaceutické podobě je považováno pouze za podpůrný léčivý prostředek."

 

Dělá si z nás náš ministr zdravotnictví legraci? Považuje občany České republiky za pitomce, kteří neumějí číst a používat Google? Důkazů o léčivých účincích konopí je spousta a kromě ministra Hegera a několika jemu podřízených jen těžko najdete lékaře, který by si to troufl s vážnou tváří popřít.

 

Stav věcí hezky shrnuje tisková zpráva petičního výboru Petice za využití léčebného konopí: „V případě léčebného konopí jde zejména o účinnou a bezpečnou léčbu středně těžkých a těžkých chronických bolesti nejrůznějšího původu, léčbu křečových stavů u roztroušené sklerózy, léčbu nechutenství a nevolnosti (nejčastěji u pacientů, podrobujících se agresivní léčbě nádorových onemocnění), a léčba některých dalších průvodních jevů u některých neurologických onemocnění (např. tiků při Tourettově nemoci). Další možná využití léčebného konopí zahrnují např. léčbu zeleného zákalu, léčbu projevů řady kožních onemocnění, využití antidepresivních vlastností rostlinných kanabinoidů v rostlinné směsi nebo izolovaně, a další. To vše lékařská věda prokázala řadou studií té nejvyšší kvality a průkaznosti.“

 

Nikdo se tady nebaví o legalizaci, ale o kontrolované distribuci v rámci zdravotnického systému. Tyto věci jsou veřejností často zaměňovány, a mnozí bojovníci proti konopí (z nejrůznějších důvodů, nejčastěji ale ideologických či ekonomických) toho rádi a často zneužívají. Dokud byl status konopí v České republice pololegální, daly se tyto snahy považovat za projev neinformované byrokracie. V současné době, kdy je ale léčebné konopí povoleno, se jedná o nechutnou sabotáž a poškozování zdraví občanů. Paradoxně těmi, kteří by ho měli chránit.

 

Ministr Heger není hloupý, a všechny tyhle věci určitě ví. Snažil jsem se pochopit, proč to vlastně dělá. Proč bojuje proti tomu, aby si pacienti legálně pořídili lék, který jim může objektivně pomoci. Je docela možné, že to je právě kvůli ideologii. Konopí je považováno dlouhodobě za kontroverzní věc, krásně a přesně to definuje citát ze slavného českého filmu: „Nemá tady vybudovanou tradici“. Pak by měl ministr Heger odstoupit asi tak nejpozději zítra, protože tupé předsudky jsou (nebo by měly být) absolutní diskvalifikací pro jakoukoliv veřejnou funkci.

 

Je tady ještě ovšem i ekonomické hledisko: ve zdravotních pojišťovnách existují lidé, kteří umí číst vědeckou literaturu a tak vědí, že z dlouhodobého hlediska by úhrada léčebného konopí byla pro jejich byznys zisková – že by jim díky zlepšenému stavu pacientů ušetřila o řád více, než kolik by na úhradě konopí vydali. Z jakého důvodu jim to chce ministr Heger zakázat, mi není jasné, respektive nechci o tom ani spekulovat. Pomáhat účinné léčbě je ale primárním účelem pojišťoven, a pokud se jim v tom někdo snaží autokraticky bránit a chce mermomocí  konzervovat současný status quo, měl by jít od válu raději včera než zítra. Nebo by se o něj měly zajímat orgány činné v trestním řízení.

 

Pokud ministr Heger se svou sabotáží léčebného konopí uspěje, nebude to mít na vlastní užívání konopí valný vliv. Lidé „jen“ prostě budou i nadále využívat šedou a černou ekonomickou zónu pro věci, které by jim měl obstarat stát, budou své peníze strkat dealerům a bát se udání od sousedů a nebudou chráněni proti padělkům a zdraví škodlivým produktům, jimiž černý trh díky absolutní absenci kontroly oplývá. A snad ještě budou doufat, že někdy v budoucnu nebudou o jejich zdraví rozhodovat tmáři (a možná i něco jiného).