Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Profimedia

PETR HOLEC: ČSSD by se měla zbavit parazita Mládka!

Stínový ministr financí Jan Mládek se na sjezdu ČSSD zamyslel a ve svém tradičně třídně nenávistném projevu nazval živnostníky parazity. Mládek, stejně jako jeho partajní šéf Bohuslav Sobotka, vzápětí zavětřil další PR pohromu a od té doby se dokola omlouvá. Otázkou ale je: proč vlastně?

Ve skutečnosti totiž Mládek jen upřímně řekl, co si myslí. V moři politické falše, v níž se i šéf naoko nejkonzervativnější partaje může na pár předvolebních týdnů proměnit v pankáče a vykonavatele blaha, jde o sympatický návrat k určité myšlenkové poctivosti. Že Mládek vypadá podobně strašidelně jako jeho slova, je jiná věc. „Honza Kapsa“ prostě bude vždy vypadat strašidelně.

 

Říkejme tomu třeba splynutí umělce s vlastním dílem. Ostatně co taky chcete od komunistického ekonoma a bývalého člena KSČ s profesním životopisem - parazita? Ano, jestli je totiž někdo parazit, což obecně nepovažujeme za hezké slovo, pak je to ironií právě Mládek: stínový ministr financí totiž nikdy opravdu nepracoval, vždy žil pouze z našich daní. Buď byl náměstkem, ministrem a poslancem, nebo jejich poradcem. Nebo svým poradcem. Snad i proto z nás odjakživa hodlá vyrazit víc daní. Protože jak jinak si přijde na lepší plat?

 

Ano, ani živnostníci nejsou pochopitelně svatí. Podobně jako všichni ostatní si i oni  vylobbovali své výhody. Mnozí praktikují tzv. švarcsystém; někteří proto, že svými zaměstnanci víceméně opovrhují, jiní prostě proto, že jsou pro ně v českém systému příliš drazí. Obecně jsou ale živnostníci lidé, kteří se rozhodli živit se sami, případně živit i jiné. Spolu s podnikateli jsou motorem ekonomiky.

 

To Mládek logicky nechápe. Pro něj jsou motorem ekonomiky daně rozdané voličům ČSSD. Což je bohužel pro současnou ČSSD příznačné: i ve stále beztřídnější společnosti stále chápe politiku jako třídní boj. Přitom je to ironie: právě živnostníci by měli být voliči moderní levice, jež na rozdíl od ČSSD nemusí své vládnutí opírat o staré komunisty s perverzním myšlením někdejších politruků Pohraniční stráže.

 

Mnoho lidí právě proto ČSSD nikdy nevolí. Přestože by na Západě celkem automaticky volili moderní levici - britské labouristy, americké demokraty či německé sociální demokraty. Jenže v Lidovém domě vidí strašáky typu Mládka - a jdou volit pravici, případně nejdou volit vůbec. Řekněte mi: utápějí se v Lidovém domě fakt tak hluboko v roce 1979, že ani na veledůležitý post ekonomického experta (vulgo stínového a možná i budoucího ministra financí) neseženou nikoho se zkušeností mimo parazitování na našich daních? Fakt se nedokážou zbavit reliktů typu Mládek a nabídnout voličům někoho jako Jiří Rusnok či Pavel Mertlík?