Dívka s pouty

Dívka s pouty Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Causa unesených turistek: Sluníčkový holky v Balúčistánu

Ministerstvo zahraničí se ze všech sil snaží pomoct najít dvě české cestovatelky, které se vydaly do Pakistánu poznávat jiné kultury. Jely tam, přestože před tím ministerstvo zahraničí Čechy výslovně varovalo. Ty dvě sluníčkový holky totiž nechápou, že ke specifice řady především islámských kultur neodmyslitelně patří banditismus.

 

Vždycky, když se dozvídám detaily únosu turistů někde v nějaké odlehlé lokalitě stranou civilizace, doléhají na mne mrákoty. Už několikrát v životě jsem v odlehlých destinacích islámského vyznání a stranou civilizace byl. A tak až bolestně vidím, jak si ty únosy evropští turisté, hlavně ti sluníčkoví z neziskovek, z devadesáti procent zaviní sami.

 

Jistá část naší populace - obě unesené Češky jsou výborným reprezentantem tohoto typu osobností, angažující se v neziskovém sektoru, na Lince bezpečí a při péči o postižené - si neuvědomuje, že civilizace v tom smyslu, jak ji chápeme my Evropané, existuje pouze v rámci našeho euroatlantického civilizačního okruhu. Že - pro nás zcela samozřejmé - fyzické bezpečí a ochrana státu na většině území Afriky a Asie rozhodně neplatí. Že celá rozlehlá teritoria jsou jen pod velmi chabou a nekompletní kontrolou. A že zvláště ženy v nich mají téměř jistý malér.

 

Nežijeme v usměvavém světě plném příjemných lidí. Křesťanské hodnoty jako pohostinnost a vstřícnost k cizincům většina planety nesdílí. Země od Kašmíru po Maroko - v celém tom děsivém pásu islámu - jsou pro individuální turistiku žen zcela nevhodné. I pro muže přestavují toulky v těchto končinách mimořádné riziko. Podobně je na tom celá subsaharská Afrika a značná část jižní Ameriky. Což Evropané a Evropanky - a zvláště ti, co se angažují v pomáhajících oborech - vůbec nechápou a nejsou ochotni akceptovat, ani když se to píše na oficiálních stránkách ministerstva zahraničí. Člověk je podle nich v podstatě dobrý. S takovým předsudkem je malér otázkou času.

 

Takže závěrem: Děvčata, a nejen ty z neziskovek, když budete chtít osamoceně cestovat mimo turistická centra, jeďte do Švédska, Španělska nebo Švýcarska. V Súdánu, Somálsku či Sierra Leone opravdu nemáte co pohledávat. A fakt nejde o to, že ty první země mají nad S háček. Jde o to, že ty druhé uvedené státy nejsou civilizované. A přestože vy vidíte jejich obyvatele jako bližní potřebné pomoci, oni vás vidí jen jako kořist.