Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: Martin Hurda - Blesk

PETR HOLEC: A „Nový začátek pro naši zemi“ začíná... se starým předsedou Bohuslavem Sobotkou!

Ostravský sjezd ČSSD podle očekávání potvrdil, že si s heslem „Nový začátek pro naši zemi“ nedělal legraci, a 507 hlasy ze zhruba šesti stovek nechal ve funkci dosavadního předsedu strany Bohuslava Sobotku. Mladý šéf-nešéf se tak podporou přiblížil starým tajemníkům KSČ, které spící či umírající delegáti volívali plným počtem hlasů, jen pro jistotu.


Vlastně bych se měl opravit. Přinejmenším ohledně předsedy se v někdejším vítkovickém plynojemu nekoná úplně volební sjezd, Sobotka byl totiž jediným kandidátem. A jak si můžete svobodně vybrat z jediné volby? Podobně si obvykle vybíráme, když nám dává na výběr soudce nebo exekutor.

 

Tu ironii na sjezdu nevidím zdaleka jen já. Logicky neuniká ani některým delegátům, kteří takový výběr považují za symbol personální bídy strany. Bídy, kterou nyní zažívá například i její odvěký rival, poslední dobou se rozkládající ODS. Ostatně mnozí i významnější členové ČSSD Sobotku neuznávají jako regulérního předsedu; uznávají jej pouze jako předsedu vzešlého ze zákulisních dohod. A ty vždy znamenají, že za očividně deficitního Sobotku někdo dostane coby kompenzaci něco jiného.

 

Ostravský sjezd ČSSD jako by se vůbec konal v jiném časoprostoru. Česko zažívá vleklou recesi a naše makroekonomická data se začínají blížit řecké cestě, před níž nás před třemi roky chtěly chránit ODS s TOP 09. Nejsilnější levicová partaj by tedy měla být namol opilá touhou po moci a nabitá novými idejemi. Hostesky, čímž určitě nemyslím delegátky, by měly nahé roznášet šampaňské. Místo toho vás ale k smrti uřeční buď Sobotka a jeho lesklé čelo, případně šílené projevy delegátů. Třeba Vlasta Bohodalová zcela vážně řekla zhruba tohle: Před rokem 1989 jsme na tom byli lépe. Ne že by se snad měli dnes hůř lidi, ti se i podle ní mají lépe. Hůře se ale prý máme nějak celkově. Celkově? Vyrábíme snad méně tun oceli? Nebo už na dovolenou méně jezdíme pod stan?   

 

Už sedm let se ČSSD nachází v ironické situaci. Vyhrála poslední sněmovní volby a stabilně mívá nejvyšší volební preference; místo vládnutí ale sedí celou dobu v opozici a na vládu si hraje stížnostmi k Ústavnímu soudu. Což je i podezřele příznačné právě pro Sobotku - starého mladého muže, co nikdy nepoznal život mimo politiku, což je jako umřít s přesvědčením, že sex rovná se masturbace. I on jako by si poslední dva roky na předsedu partaje jenom hrál; snad sám tuší, že skutečný předseda vypadá jinak.

 

Třeba jako bývalý šéf ČSSD a premiér, nyní prezident Miloš Zeman. Ostatně i ten se při svém zdejším projevu zamyslel, zvrátil hlavu, jako by v sobě už v poledne měl trochu moc vína, a řekl, že nejlepším premiérem ČSSD by byl šéf hejtmanů. Tedy Michal Hašek, Sobotkův vrstevník a konkurent, jenž se poslední dobou spíš než politikou zabývá svou bradkou a mladou přítelkyní.