Úvodník

Úvodník Zdroj: Tomáš Tesař

JAROSLAV PLESL: Uhlobaron Měkota neunesl tlak vyšetřování, bát by se měli i další kmotři

Zhruba před rokem byl v pražském autosalónu značky Ferrari vystaven trochu ojetý model. Naleštěný a zachovalý, s malou kovovou cedulkou na palubní desce, na níž bylo úhledným písmem vyryto jméno Luboš. Vůz patřil jednomu z nejbohatších lidí této země, někdejšímu uhlobaronovi Luboši Měkotovi, který zbohatl na divoké privatizaci Mostecké uhelné společnosti, dnes známé pod názvem Czech Coal. Měkota vůz prodával, což nikdy nevěstí nic dobrého. Většina fanoušků italských sporťáků totiž svá auta spíš shromažďuje v garáži a přidává k nim další.

Nevím, kdo nakonec vůz získal, ale kupec se určitě našel. Měkota v té době už jen chodil na golf a užíval si miliardy, které získal za prodej svého podílu v uhelných dolech finančníkovi Pavlu Tykačovi. A pořídil si televizní stanici. Malou pražskou televizi Metropol. To také nevěstilo nic dobrého. Podnikatelé z jiných oborů si totiž většinou pořizují televizi, když mají nějaký problém. Loni pak k Metropolu přibyla TV Pětka, která svou reklamu postavila na reality show ze života Ivety Bartošové.

 

A pak to přišlo. Šestici manažerů podílejících se na privatizaci Mostecké uhelné obstavil soud loni na podzim majetek. Jedním z nich byl i Měkota, který ve firmě začínal jako důlní dělník a vypracoval se na odborového vůdce. Pak své síly spojil s manažery a pomohl jim firmu ovládnout. To mu přineslo bohatství, o němž se může většině obyvatel této země do konce života jen zdát.

 

Případ privatizace Mostecké uhelné se táhl od 90. let a vždy se kolem něj objevovala podezření z tunelování podniku a masívní korupce. Asi by se nic nedělo, kdyby do hry nevstoupily švýcarské úřady a nezačaly kauzu důkladně vyšetřovat. A to tak, že ani české straně nezbylo než se přidat. A na konci je – světe, div se – zatím jen obstavený majetek šestice podnikatelů.

 

To byl tlak, který Luboš Měkota nakonec neunesl. Jeho dobří přátelé i mnozí z jeho nepřátel se dnes shodují, že právě vyšetřování privatizace Mostecké uhelné bylo skutečnou příčinou srdeční příhody, jež Měkotu před pár dny postihla při golfu na berounském golfovém hřišti.

 

Někdo říká, že vyšetřovatelé a státní zástupci Měkotu uštvali. Ale to je jen jedna strana příběhu. Je za tím cítit obava, zda se o svůj majetek mají bát i další podnikatelé, kteří zbohatli při divoké privatizaci státního majetku či na jeho „řádné správě“.

 

Odpověď zní, že se bát mají. Proti uplynulým dvaceti letům se totiž v české společnosti konečně něco změnilo. Zmínil to ostatně i Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu, když boj proti kmotrovským strukturám jmenoval jako jednu ze svých programových priorit. Nelegálně získaný majetek a jeho ochrana jsou bohužel stále významnými zdroji korupce v této zemi a snižují nejen její bohatství, ale i důvěru v demokracii. Možná teď bude ojetých ferrari v na­bídce víc.