Svoboda slova projev

Svoboda slova projev Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Svobodu projevu pro Miloše Zemana!

Bizár českého veřejného života vyvrcholil peticí spisovatelů proti svobodě projevu. Pánové Ivan Klíma, Jáchym Topol, Petr Placák, Bohumil Doležal či Leo Pavlát chtějí cenzurovat prezidenta. Omezovat v demokracii svobodu projevu je ale nepřípustné. I když se jedná o Zemana!

"Prezidentovo stanovisko (rozuměj k mediím) považujeme v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní." píšou spisovatelé v petici. Politici mají podle nich zaujmout stanovisko k Zemanově výroku, že media jsou ostrůvek negativní deviace. Abychom si rozuměli: mají k němu zaujmout samozřejmě negativní stanovisko.

 

Myslím, že mnohem důležitější než stanovisko k Zemanovu blábolu je stanovisko k samotné petici: jde totiž o produkt komunistického myšlení. Jde o pokus zatáhnout politiku - politický souhlas - do svobody projevu. Je to volání po cenzuře, je to volání po nesvobodě, je to hanebnost. Miloš Zeman by samozřejmě udělal nejlíp, kdyby byl zticha. Pokud ovšem mluvit chce, je to jeho základní lidské právo – prezident neprezident. A je úplně šílené, že se ho na tomto právu pokoušejí zkrátit i spisovatelé, kteří sami byli za bolševismu cenzurováni.

 

Výrokem o tom, že media jsou ve stejné množině s kmotry a neonacisty, Zeman jen potvrdil můj názor na něj. Bez ohledu na to, co si o něm myslím, jsem však ochoten vždy hájit jeho svobodu projevu. Má právo to říct, a nikdo naopak nemá právo mu ty výroky zakazovat. A to, že omezovat svobodu projevu chtějí spisovatelé, je stejně paradoxní, jako když kuřačka Markéta Lukášková volá ve svých pojednáních o tabáku po zákazu kouření v restauracích. Socialismu už bylo dost - a není třeba ho zavádět znovu, ani když se jedná o tak negativní jevy, jako je Zeman či tabakismus.

 

Jen mě trochu mrzí, že já svůj názor na pana prezidenta napsat nemohu. Ne že by se to nesmělo, máme demokracii. Nedávno medializovaný spor Milana Knížáka s Davidem Černým ale ukázal, že vyslovit názor, jaký má Černý na Knížáka nebo já na Zemana, stojí sto litrů.