bez komentáře

bez komentáře Zdroj: Boredpanda.com

KAREL KŘIVAN: My víme co je pro vás dobré!

Tak prý i britská vláda dá návrh, aby krabičky cigaret byly jednotné. Žádná loga, žádná grafika, žádné názvy.

Dělá to jistě celé kvůli lidem, protože kouření škodí zdraví a občana je třeba od tohoto zlozvyku odradit. Západní vlády se prostě rozhlížejí, kde by mohly udělat ještě více dobra než dělají teď. I tým jedné české prezidentské kandidátky sbíral podpisy pod sloganem „Volte dobro“.

 

Jednou z důležitých součástí umění vést je schopnost určovat priority. Teče li do lodi nebo blížíme li se k jezu, není dobré řešit barvu plachet. Právě to se ale nyní děje na Západě.

 

Politici se bojí rozmazlené veřejnosti vysvětlit hloubku problémů, kterým čelíme. Souvisí to s naší identitou, pracovitostí a vůli dosáhnout úspěchu. Vše jsme, až na čestné výjimky, ztratili nebo zapomněli. Marketing, drtivě ovládající politiku minimálně posledních dvacet let, říkal politikům: zeptejte se lidí co chtějí a dejte jim to.  Plus se lidí zeptejte, jak chtějí abyste vypadal a mluvil a chovejte se podle toho. Západní politiku ovládli sterilní panáci a panenky, kteří podobně vypadají, podobně se vyjadřují a jsou podobně nepoužitelní pro řízení svých zemí.

 

Politický marketing šel ještě dál a rozhodl se starat o dobro lidí. Je správné pít vodu a ne pivo, musí být tedy voda levnější. Je správné nekouřit, je třeba tedy znepříjemnit život těm, kteří cigarety vyrábí i je konzumují.  Je pochopitelně marné psát, že se to nezastaví u cigaret. Až se Pinkasovi, Demínka, Flekovi a spol. změní ve familyfreindly biorestaurace s dětskými koutky, najdou si vykonavatelé dobra jiné téma. Všechen alkohol do stejných a neprůhledných lahví, špek jen jednou týdně v licencovaných obchodech, sladké limonády až od osmnácti let.

 

Ještě stále žijeme v nejsvobodnější části světa. Moje generace bude mít asi navždy jiný pocit před knihkupectvím plných knih nebo prázdnými celními budkami na hranicích než ti, kteří to nezažili nebo ti, kteří stejně nic nečetli a nikam se nechtěli podívat. Nesvoboda většinou přicházela nenápadně a tvářila se jako jen drobná nebo dočasná oprava malých nedostatků. A vždy se týkala nějaké menšiny. Máme kupu vážných problémů. Dluhy, nezaměstnanost, měnící se rozložení sil ve světě. Mluvme o nich a neřešme krabičky cigaret.