Markéta a Jiří

Markéta a Jiří Zdroj: David Turecký

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Panebože! Já z daní platím běžkařům „lyžařskou stopu“

V neděli třetího března se nic nestalo, proto v hlavním zpravodajství ČT dostala prostor reportáž o běžkařích. Lyžaři si v ní stěžují, že nově budou muset za to, že lyžují, platit sami! Pro mě zase bylo nové, že jsem donedávna platil nějakým šoupalům jejich kratochvíli.

 

Šoupání na lyžích je jistě zábavná činnost. Já sice nikdy nepochopil čím je to zábavné, ale všem šoupalům, které potkávám, jak vybaveni šoupátky a kulichem odjíždějí do hor šoupat, to ze srdce přeju. Stejně tak doufám, že i oni - přestože drtivá většina z nich by tu činnost jistě nevychutnala - budou přát mě, že kopu trilobity. Máme demokracii, každý ať si šoupe a kope dle libosti.

 

Ke kopání trilobitů je potřeba krumpáč, lopatka a hodně fyzické síly. Nejdříve musíte obnažit skálu, kterou pak budete majzlíkem, kladívkem a páčidlem rozebírat a hledat v ní zkameněliny. Výrazně samozřejmě pomůže, když si nějaký trilobitář na dvě hodiny najme bagr a udělá velkou skrývku zeminy.

 

K šoupání na běžkách potřebujete šoupátka, tyče a hodně fyzické síly, abyste mohli šoupat po čerstvém, neposkvrněném sněhu. Je samozřejmé, že výrazně pomůže, když cestu, kudy šoupal bude šoupat, nejprve projede rolba se speciálními lyžinami za sebou, které ve sněhu vyšoupají stopu. Po ní pak všichni šoupající šoupou a šoupe se jim mnohem líp.

 

Dovedete si vůbec představit, že by někdo vážně požadoval, aby se za veřejné peníze odbagrovávala zemina na nalezištích trilobitů, aby se trilobitářům kopalo pohodlněji? Přitom - při vší úctě k šoupání - je paleontologie ducha povznášející a rozvíjející věda, zatímco šoupání na lyžích je jenom plytká zábava, sport. Přesto byla jakási vyhlášená šoupalská trať v Jizerských horách donedávna placena z veřejných peněz. Zaplať Pánbůh, že to - jak včera oznámila ČT - skončilo. Stejně jako je nesmyslné požadovat veřejné peníze na privátní paleontologii, je nesmyslné z daní platit privátní sportovní aktivity. Pak nemá být krize, když si Evropa navykla, že stát platí i to, aby se občanům lépe šoupalo!